Overview of the Works of Sumbe Khambo Ishbaljir - Usgal (Tibetan Studies, 2025)
Sumbe Khambo Ishbaljir was a scholar with knowledge in religion, philosophy, medicine, astrology, and literature, and his works have become a foundation for research by many young scholars. His sümbüm (collection) includes a total of eight volumes and around a dozen works, more than half of which are related to Buddhist doctrine. Many researchers have highlighted Ishbaljir’s contribution to the development of literature, emphasizing the literary works and related writings included in his sümbüm. Сүмбэ хамба Ишбалжирын уран бүтээлийн тойм Хураангуй: Сүмбэ Хамба Ишбалжир нь шашин, гүн ухаан, анагаах ухаан, одон орон зурхайн ухаан, уран зохиол зэрэг олон талын мэдлэгтэй нэгэн байсан бөгөөд түүний бүтээлүүд олон залуу эрдэмтдийн судалгааны суурь болж байна. Түүний сүмбүмд нийт найман боть, дал орчим бүтээл багтах бөгөөд үүний талаас илүү хувь нь буддын шашны онолд холбогдож байна. Ишбалжирын уран зохиолын хөгжилд оруулсан хувь нэмрийг олон судлаачид тодорхой дурдсан бөгөөд түүний сүмбүмд багтсан уран зохиолын болон уран зохиолд холбогдох бүтээлүүдийг онцлон дэлгэрүүлэв. Түлхүүр үг: Сүмбэ хамба Ишбалжир, Ишбалжирын сүмбүм, зохист аялгуу, уран бүтээл, уран зохиол, найман боть, модон бар.