(untitled) (Studia Archaeologica, 2023)
For the first time, a Mongol-era walled enclosure was discovered on the right, eastern bank of the Orkhon in Arkhangai aimag. Its documentation was carried out with a fixed-wing eBee X drone. The design of the settlement, comparative examples and artifacts are briefly described. It was only used during the 13th/14th century CE and testifies to the intensive development of the Orkhon Valley during the Mongol Empire. Орхоны хөндийд шинээр олдсон Монголын эзэнт гүрний үед холбогдох нэгэн хэрэмт суурин /турь/ Товчлол. Архангай аймгийн Өгийнуур сумын нутаг Орхоны голын зүүн эрэгт монголын эзэнт гүрний үед холбогдох нэгэн хэрэмт суурин /турь/-г анхлан илрүүлэн оллоо. Тухайн дурсгалын баримтжуулалтыг сүүлийн үеийн агаар, зайнаас тандан судлалд нэвтэрч буй далавчит “eBee-X” дроноор гүйцэтгэв. Тус өгүүлэлд уг хэрэмт суурины /турийн/ ерөнхий хэлбэр хийгээд олдвор эд өлгийн зүйл зэргийг харьцуулан товч дүгнэлт хийв. Энэхүү турь нь бидний судалгаагаар 13-14-р зууны үед холбогдох бөгөөд Монголын эзэнт гүрний үед Орхоны хөндийн хотжилтын эрчимтэй хөгжлийг харуулах нэгэн гэрч баримт болох юм хэмээн үзэж байна. Түлхүүр үг. Монголын эзэнт гүрэн, Зайнаас тандан судлал, Орхоны хөндий, Хот суурин, Хятад гаралтай ваар, шаазан