(untitled) (Studia Archaeologica, 2023)
The desert kite is well-known archaeological feature in the Middle East and Western Central Asia, but its role in Mongolia is under-examined. This kind of archaeological feature was distributed over a large geographic area and it is not known whether they represent a single widespread tradition or multiple independent traditions. Desert kites have been dated from the Early Neolithic to the Late Bronze and Early Iron Ages. In this paper, we explore the possibility of identifying similar archaeological site in Mongolia based on comparisons with other regions and related petroglyphs in Altay mountains. Алтайн хадны зургаас томог зангыг хайж тодруулах нь Товчлол. Алтайн салбар уулс томоохон хадны зургийн цогцолбор дурсгалаар нэн баялаг бөгөөд хадны зурагт дүрслэгдсэн нэгэн дүрслэлийг нэхэн сурвалжилсан болно. Тус дүрслэл нь хадны зургийн аж ахуйн сэдэвт зохиомжийн [Батболд 2014] ан агнуурын дэд төрөлд хамаарагдах занганы дүрслэл бөгөөд Цагаан салаа, Бичигтийн ам, Ловонгийн нуруу, Халхайтын үзүүр гэх мэт олон газраас олдсон байна. Цаашлаад уг дүрслэл биет дурсгал байж болохыг сурвалжлах явцад Өмнөговь аймгийн Ханхонгор сумын нутгаас сонирхолтой нэгэн дурсгал олдсонтой харьцуулсан ба дараагийн удаа тус газарт сорилтын малтлага хийх санал дэвшүүллээ. Түлхүүр үг: Монгол Алтай, Хадны зураг, Хоморго ав, Дүрслэл, Цогцолбор дурсгал