Movement and home range of Wapiti in Hustai National Park - Nyamkhuu, Myanganbuu; Sukhchuluun, Gansukh; Naranbaatar, Galsandorj; Adiya, Yansanjav (Proceedings of the Institute of Biology, 2022)
Six individuals were tracked between June 2019 and August 2021 to gather a total of 12,400 points of data for the purpose of researching the wapiti’s movement and home range in the Hustai National Park (HNP). The period for each individual depended on the satellite collar operation and wapiti mortality. In the HNP, wapiti travel an average daily distance of 2,944 ± 260 meters, and have home ranges from 98 to 529 km2 . Seasonal changes in the animal’s biological and ecological features, as well as the conditions of its habitat, have a direct impact on the size of the animal’s movement and home range. Хустайн байгалийн цогцолборт газрын халиун бугын шилжилт хөдөлгөөн, байршил нутгийн онцлог ХБЦГ-ын халиун бугын шилжилт хөдөлгөөн, байршил нутгийг судлах зорилгоор зургаан бодгальд хүзүүвч зүүж 2019 оны VI сараас 2021 оны VIII сарыг дуустал нийт 12,400 цэгэн мэдээлэл хүлээн авсан. Хүзүүвчний ажиллагаа болон бугын үхэл хорогдлоос шалтгаалан бодгаль тус бүрийн мэдээлэл өгсөн хугацаа ялгаатай байв. Хустайн нурууны халиун бугын хоногт шилжсэн зай дунджаар 2,944 ± 260 метр, байршил нутгийн хэмжээ 98-529 км2 талбайд хэлбэлзэж байна. Шилжилт хөдөлгөөн, байршил нутгийн талбайн хэмжээ улирлаар ялгаатай бөгөөд тухайн зүйл амьтны биологи-экологийн онцлог, амьдрах орчны нөхцөлөөс шууд хамаарна. Түлхүүр үгс: халиун буга, байршил дамжуулах хүзүүвч, шилжилт хөдөлгөөн, байршил нутаг