Efficacy of Effective Microorganism Compost Fertilizer on the Growth of Siberian Larch (Larix sibirica) and Soil Fertility - Erdenechimeg, Shagdar; Mend-Amar, Mendbayar; Rentsenkhand, Tserennadmid; Urjinlkham, Renchindorj; Uuriintuya, Munkhbayar; Anumandal, Orgil; Pagmadulam, Baldorj (Proceedings of the Institute of Biology, 2024)
The forest resources of Mongolia are 1246719 cubic meters, 79.3% of which are larch forests. Larch forests are complex ecosystems with rich biological diversity compared to other plant communities and are valuable raw materials for production, making it essential to protect, restore, and expand their area. Therefore, to support forest restoration, tree nurseries, and soil fertility in reforestation areas, as well as to increase nutrient availability for plants and enhance soil bioactivity, the “Urga” liquid biofertilizer was used to produce compost by combining fully decomposed manure, bran, insect biomass, and fallen leaves. The agrochemical properties of the compost were determined as pH of 7.43±0.5, electrical conductivity of 2.19±0.1 ds/m, organic residue content of 82.23±5%, ash content of 7.87±5%, moisture content between 24.22–40.0%, nitrate (NO3) at 14.6 ppm and potassium oxide (K2O) at 127.0 ppm. Microbiological and agrochemical analyses of soil treated with compost showed increased beneficial microorganisms, with increased pH, available phosphorus by 1.3 mg and available potassium content by 30 mg. The compost resulted in an average annual growth increase of 15.2 cm (p < 0.005) in Siberian larch (Larix sibirica) compared to the control group. As a result of this study, testing organic waste as compost using the effective microorganism-based “Urga” liquid biofertilizer has shown a positive effect on soil fertility and plant growth. Ашигтай бичил биетний компост бордооны Сибирь Шинэс (Larix sibirica)-ний өсөлт, хөрсний үржил шимд үзүүлсэн нөлөөг судалсан дүн Хураангуй. Монгол орны ойн нөөц 1246719 шоо метр байдаг ба үүний 79.3%-ийг шинэсэн ой эзэлдэг. Шинэсэн ой нь бусад ургамлын бүлгэмдлийн дотроос нарийн бүрдэл бүхий биологийн олон янз байдлын цогц нэгдэл байдаг бөгөөд үйлдвэрлэлийн үнэт түүхий эд учир түүнийг хамгаалах, нөхөн сэргээх, улмаар шинэсэн ойн талбайн хэмжээг нэмэгдүүлэх шаардлага зүй ёсоор тавигдаж байна. Тиймээс ойн нөхөн сэргээлт болон мод үржүүлэг, ойжуулалтын талбайн хөрсний үржил шим, ургамалд ашиглагдах бодисын хангамжийг нэмэгдүүлэх, хөрсний биологийн идэвхийг сайжруулах зорилгоор “Урга” шингэн биобордоог ашиглан бүрэн ялзарсан бууц, хивэг, шавжийн биомасс, модны унасан навч зэрэг органик материалуудыг багсарч компост бордоо гарган авсан. Компост бордооны pH 7.43±0.5, цахилгаан дамжуулах чадвар 2.19±0.1 ds/m, органик үлдэгдэл 82.23±5%, үнс 7.87±5%, чийг 24.22-40.0%, NO3 14.6 ppm, K2O 127.0 ppm агууламжтай байна. Компост бордоогоор бордсон талбайн хөрсний микробиологийн болон агрохимийн үзүүлэлтүүдийг тодорхойлж харьцуулахад ашигтай бичил биетний тоо өссөн, рН болон хөдөлгөөнт фосфорын агууламж 1.3 мг-аар, хөдөлгөөнт калийн агууламж 30 мг-аар нэмэгдсэн байна. Компост биобордоог хэрэглэх үед Сибирь Шинэс (Larix sibirica) модны жилийн дундаж өсөлт хяналтын бүлэгтэй харьцуулахад 15.2 см/жил (p<0.005)-р нэмэгдсэн байна. Энэхүү судалгааны үр дүнд бүтээмжит бичил биетний “Урга” шингэн биобордоог ашиглан органик хаягдлыг компост бордоо болгон туршихад хөрсний үржил шим, ургамлын өсөлтөд эергээр нөлөөлж байна. Түлхүүр үг: ашигтай бичил биетэн, шим бордоо, компост, хөрсний үржил шим