(untitled) (Proceedings of the Institute of Biology, 2022)
Wind farm energy offers many advantages, which as economic efficiency, greenhouse gas reduction, air pollution reduction, and sustainable use of renewable energy resources but the impact of wind turbines on wildlife, especially birds, has been increasing in recent years. The main objective of the study is to determine the bird species composition and flight patterns in the vicinity of the Sainshand Wind Park (SWP) during the spring migration and breeding season. According to our research, a total of 126 species of birds belonging to 14 orders and 29 families were recorded in the wind park, with 70% of 88 species passing migratory birds. The peak of bird activity is between morning (08:00 – 11:00) and afternoon (17:00 – 19:00). In the risk zone of being hit by the turbine propeller (40 – 140 m) and it was found that birds including Black Kite and Upland Buzzard are the species at the highest risk of collision with the propeller blades. Therefore, in the future, it is necessary to carry out detailed research on breeding and feeding of birds of prey around the wind farm. Сайншанд салхин паркийн шувууны судалгаа Салхин паркийн тусламжтайгаар эрчим хүч үйлдвэрлэх нь эдийн засгийн үр ашигтай байдал, хүлэмжийн хийн хэмжээг бууруулах, агаарын бохирдлыг буураалах, сэргээгдэх эрчим хүчний нөөцийг тогтвортой ашиглахад чухал хэдий ч салхин сэнснээс зэрлэг амьтад тэр дундаа шувуудад үзүүлэх нөлөө сүүлийн жилүүдэд өсөн нэмэгдсээр байна. Энэхүү судалгааны зорилго нь Сайншанд Салхин Парк (ССП) орчмын шувууны зүйлийн бүрдэл, нисэлтийн хэв маягийг хаврын нүүдлийн үе болон үржлийн хугацаанд тогтоох юм. Бидний судалгаагаар нийт 14 баг 29 овгийн 126 зүйл шувуудыг хаврын нүүдлийн судалгааны үед бүртгэгдсэнээс шувуудын ихэнх буюу 88 зүйл (70%) дамжин өнгөрдөг нүүдлийн шувууд байна. Шувуудын идэвхжилийн хамгийн оргил үе нь өглөө (08:00 - 11:00) болон үдээс хойш (17:00 - 19:00) цагуудын хооронд байна. Сэнсний далбаанд цохигдох эрсдэлтэй бүс (40 - 140 м) бөгөөд Сохор элээ, Шилийн сар зэрэг шувууд энэ бүс нутагт сэнсний далбаанд цохиулах хамгийн өндөр эрсдэлтэй зүйлүүд болох нь тогтоогдсон. Иймд цаашид салхин парк орчмын махчин шувууны үржлийн болон хоол тэжээлийн судалгааг нарийвчлан хийх хэрэгтэй байна. Түлхүүр үгс: Салхин парк, зүйлийн бүрдэл, харууц цэг, нүүдлийн шувуу