Teaching of Orthography in Cyrillic Letter in a Simple Way - Khulan, Lkhagvabayar (Mongolian Language and Literature Studies, 2025)
Linguistic issues naturally arise in the course of language use. In particular, as people learn and utilize language and writing systems, a variety of problems emerge due to grammatical rules, teaching methodologies, learners' common learning patterns, and contemporary changes. For example, there is an increasing trend toward simplifying the dissemination of knowledge and information. Topics such as history, society, and literature are increasingly presented through visual forms like books, documentaries, and other content, reflecting social demand and needs. Therefore, there is a need to simplify and model language rules and teaching methods accordingly. For this research, materials from 103 essays from the Mongolian Language entrance exam of the Mongol Kosen College of Technology (MKCT) and 74 essays from first-year students of the 2024-2025 academic year were used. The study consists of three parts: 1. A survey assessing the language proficiency level of first-year students in the 2024-2025 MKCT; 2. Methods to simplify the Cyrillic script spelling rules; 3. An analysis of first-grade MKCT textbooks for the 2024-2025 academic year. Based on relevant primary sources, a study aims to establish theoretical and methodological foundations, determine the current situation from a comprehensive perspective, identify issues, and propose potential solutions. Кирилл бичгийн зөв бичих дүрмийг хялбарчлан заах асуудалд Хураангуй: Хэлний хэрэглээний явцад хэл шинжлэлд судлууштай зарим асуудал урган гардаг. Тэр дундаа хэл бичгийг сурч, хэрэглэх явцад тухайн хэлний дүрэм, заах арга зүй, суралцагчийн сурах нийтлэг хэв маяг, цаг үеийн өөрчлөлтөөс үүдэн, шийдвэрлэх шаардлагатай олон асуудал бий болж байдаг. Тухайлбал, орчин үед мэдлэг мэдээллийг хялбарчлан түгээх чиг хандлага хөгжсөөр байна. Жишээ нь: түүх, нийгэм, уран зохиолын ном сурах бичиг, кино контентыг зураг хэлбэрээр бүтээж, тэдгээрийн нийгмийн эрэлт хэрэгцээ ч ихэссээр байна. Хэлний дүрэм, заах арга зүйг ч мөн хялбарчлах, загварчлах шаардлага байна. Бид судалгааны ажилдаа МКТК-ийн монгол хэлний элсэлтийн шалгалтад оролцогчдын 114 эсээ, мөн 2024-2025 оны хичээлийн жилийн 1-р курсийн оюутнуудын бичсэн 74 эсээ, – нийт 188 эсээнд хийсэн шинжилгээнийхээ дүнд гурван хэсэг бүхий судалгааны өгүүлэл бичив. Үүнд: 1. 2024-2025 оны МКТК-ийн 1-р курсийн оюутнуудаас авсан түвшин тогтоох тандалт судалгаа; 2. Кирилл бичгийн зөв бичих дүрмийг хялбарчлан заах арга зүй; 3. 2024-2025 оны хичээлийн жилийн 1-р курсийн монгол хэлний хичээлийн эх бичвэрт хийсэн дүн шинжилгээ. Бид судалгааны ажлаа холбогдох эх хэрэглэгдэхүүнд тулгуурлан, онол арга зүйн үндэслэлийг гаргаж, хам цагийн үүднээс байдлыг тодорхойлох арга хэрэглэн, судлаачийн зүгээс асуудлыг илрүүлж, шийдэх гарцыг дэвшүүлэхээр зорив. Түлхүүр үгс: Зөв бичих дүрэм, заах арга зүй, уламжлал, шинэчлэл