Hermeneutic Meaning of the Poem “Byasalgalyn egshiglel orshvoi” by D.Ravjaa - N, Gankhuyag (Mongolian Language and Literature Studies, 2024)
Noyon Khutugtu Ravjaa was a mahasiddha of Tantric philosophy, es pecially a great expert and unequalled genius in Chod practice. He was unequally qualified for secret arts of mind and language by the power of his sublime views. Д.Равжаагийн “Бясалгалын эгшиглэл оршвой” шүлгийн герменевтик утга Хураангуй: Д.Равжаагийн энэхүү шүлэг нь төвөд хэлээр зохиогдсоныг алдарт Төвөдөч Л.Хүрэлбаатар гуай 1987 онд орчуулж, Ил товчоо сонины хүсэлтээр хэвлүүлсэн бөгөөд энэ шүлэг нь яруу сайхан найруулгатай, гүн утга санаатай эгэл нэгэн санан бодож эргэцүүлмээр агуулгатай ажээ. Ноён хутагт шүлэгтээ өмнөх шүлэг найргийн мөрнөөс шигтгэж өгсөн бөгөөд хүний амьдралын бэрхшээл зовлонг хэрхэн даван туулах өөрийн сүсэг бишрэл, мөнх бус жам ёс, цаг хугацааг үр бүтээлтэй өнгөрүүлэх, учир утгатай амьдрахад дорнын их гүн ухаан тус дэм болно гэдгийг энгийн ойлгомжтой өгүүлсэн гайхамшигтай шүлэг болно. Түлхүүр үг: багш, бурхан, хувраг, зовлон, жаргал, бие, хэл, сэтгэл, нөхөд,