(untitled) (Mongolian Language and Literature Studies, 2024)
The article aims to present some issues encountered during the creation of an electronic corpus and language research based on that e-corpus. “Mongolian Language” I-V textbook used in the 1st-5th grades of the general education school of Mongolia, the number of part of speeches, grammatical forms, sentence structure, type, and length of sentences were recorded in the field of linguis tic research, and word length was recorded in the field of vocabulary research , sylla bles and word frequency calculations, the mother style in textbooks and the number of sentences in the mother tongue in the context of mother tongue research. We have compared and processed the vocabulary of 1st-5th grade students’ text books and explained the results of our research based on registration and calculation, which can be used as a guide for specialized researchers within the framework of this purpose. It is aimed at clarifying the importance of collaboration between research institutions and academics in solving the issues faced by textbook research. Сурах бичгийн цахим санд суурилсан хэлний судалгаанд тулгарч буй асуудлууд Монгол хэл I-V ангийн сурах бичгийн жишээгээр) Хураангуй: Монгол Улсын ерөнхий боловсролын сургуулийн 1-5 дугаар ангид хэрэглэдэг “Монгол хэл” I-V сурах бичгийн цахим санд тулгуурлаж, хэл зүйн судалгааны хүрээнд үгсийн аймаг, хэл зүйн хувилал, өгүүлбэрийн бүтэц, төрөл, уртын тоо бүртгэлийг, үгсийн сангийн судалгааны хүрээнд үгийн урт, үе, үгийн давтамжийн тооцооллыг, эхийн судалгааны хүрээнд сурах бичиг дэх эхийн хэв маяг, эх дэх өгүүлбэрийн тоог гаргаж, харьцуулан судалж, цахим сан байгуулах, байгуулсан сандаа суурилсан хэлний судалгааг хийх явцад тулгарч буй зарим асуудлын талаар энэ өгүүллээр танилцуулахыг зорьсон болно. Бид энэхүү зорилтынхоо хүрээнд 1-5 ангийн сурагчдын сурах бичгүүдийн үгийн санг харьцуулан үзэж, боловсруулалт хийж, тусгай мэргэжлийн судлаачдад гарын авлага болгон ашиглах боломжтой бүртгэл тооцоонд суурилсан судалгааны үр дүнгээ тайлбарлан өгүүллээ. Энэ нь сурах бичгийн судалгааг хийхэд тулгарч байгаа асуудлуудыг шийдвэрлэхэд энэ чиглэлийн судалгаа хийдэг байгууллагууд, эрдэмтэн судлаачдын хамтын ажиллагаа нэн чухал болохыг тодруулахад чиглэсэн билээ. Түлхүүр үг: эх хэлний боловсруулалт, тооцоо хэл шинжлэл, сурах бичиг, хэл зүй, үгсийн сан, эх, давтамж