North Korean Defector Dilemma: Mongolia’s Idealism and Pragmatism - Chuluunbaatar, Sumiya (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2026)
As a self-proclaimed “neutral bridge” between North and South Korea, Mongolia has long relied on its “Third Neighbor Policy” to maintain diplomatic autonomy amid the overlapping influence of China and Russia. However, three converging crises in 2024–2025—the collapse of the soft power narrative of the Mongolia-South Korea co-produced film On the Way to the South, the exposure of a South Korean Defense Intelligence Command (KDIC) spy scandal, and the diplomatic conflict triggered by a North Korean interpreter’s defection—have severely challenged this neutral identity. Based on geopolitical theory and economic dependence theory, this study adopts a case study method to analyze the contradictions between Mongolia’s humanitarian idealism and economic pragmatism. Findings indicate that Mongolia’s over-reliance on China and Russia for trade (over 80%) and the 2025 decline in exports to China (9.4%) have forced it to deepen economic ties with South Korea (bilateral trade volume reached $550 million in Q1-Q3 2025), leading to diplomatic compromises that erode its neutral credibility. To break the dilemma, Mongolia should adopt “principled pragmatism”: consolidate diplomatic leverage through resource cooperation, restore trust with North Korea via low-sensitivity projects, and establish an institutionalized defector processing mechanism led by the UNHCR. This study enriches the research on small-state neutral diplomacy and provides insights for Northeast Asian stability. Монголоор дамжих Умард Солонгосын дүрвэгчдийн хямрал: Идеализм ба прагматизм Хураангуй: Монгол Улс нь Умард болон Өмнөд Солонгосын хооронд өөрийгөө “төвийг сахисан гүүр” хэмээн тодорхойлж, Хятад, Оросын давхацсан нөлөөллийн дунд дипломат бие даасан байдлаа хадгалахын тулд “Гуравдагч хөршийн бодлого”-доо тулгуурласаар ирсэн. Гэвч 2024-2025 онд Монгол-Солонгосын хамтарсан “Өмнөдийг зорих замд” киноны зөөлөн хүчний бодлогын бүтэлгүйтэл, БНСУ-ын Батлан хамгаалахын тагнуулын командлал (KDIC)-тай холбоотой тагнуулын дуулиан ил болсон явдал, мөн Умард Солонгосын орчуулагчийн дүрвэлтээс үүдэлтэй дипломат зөрчил зэрэг гурван хямрал зэрэгцэн тохиосон нь энэхүү төвийг сахисан байр сууринд ноцтой сорилт учруулав. Геополитикийн онол болон эдийн засгийн хараат байдлын онолд тулгуурлан энэхүү судалгаа нь кэйс судалгааны аргыг ашиглан Монголын хүмүүнлэгийн идеализм болон эдийн засгийн прагматизм хоорондын зөрчлийг шинжилсэн болно. Судалгааны үр дүнгээс харахад Монгол Улс худалдааны хувьд Хятад, Оросоос хэт хамааралтай (80 гаруй хувь) байгаа болон 2025 онд Хятад руу хийх экспорт буурсан (9.4%) нь тус улсыг БНСУ-тай эдийн засгийн харилцаагаа гүнзгийрүүлэхэд (2025 оны эхний гурван улиралд хоёр талын худалдааны эргэлт 550 сая ам.долларт хүрсэн) хүргэж, улмаар төвийг сахисан итгэлцлийг сулруулах дипломат буулт хийхэд хүргэж байна. Энэхүү мухардлаас гарахын тулд Монгол Улс “зарчимч прагматизм”-ыг баримталж, баялгийн хамтын ажиллагаагаар дамжуулан дипломат хөшүүргээ бэхжүүлэх, улс төрийн эмзэг бус төслүүдээр дамжуулан БНАСАУ-тай итгэлцлээ сэргээх, НҮБ-ын Дүрвэгсдийн асуудал эрхэлсэн дээд комиссарын газрын удирдлага дор дүрвэгсдийн асуудлыг шийдвэрлэх институцчилсэн механизмыг бий болгох шаардлагатай. Энэхүү судалгаа нь жижиг улсын төвийг сахисан дипломат ажиллагааны талаарх судалгааг баяжуулж, Зүүн хойд Азийн тогтвортой байдлыг хангах талаарх ойлголтыг өгч байна. Түлхүүр үг: Монгол Улс, төвийг сахисан дипломат ажиллагаа, Солонгос хоорондын харилцаа, дүрвэгсдийн хямрал, гуравдагч хөршийн бодлого