The Hedging Strategy of Small States: Opportunities and Challenges of its Implementation in a Fragmented International Security Environment - Badarch, Altankhuu (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
In today’s increasingly fragmented and polarized international security environment, hedging remains a vital—if increasingly constrained—strategy for small states seeking to preserve flexibility and safeguard national security. Mongolia’s experience exemplifies the dual reality of hedging: its indispensability in navigating asymmetric dependencies, and its growing vulnerability to systemic polarization. This article argues that while the strategic space for hedging is narrowing, it continues to offer small states a pragmatic path to manage uncertainty, balance risks, and maintain limited autonomy. The paper seeks to contribute to broader debates on the adaptation of small states under conditions of geopolitical fragmentation by combining theoretical analysis with comparative case studies. Жижиг улсын гадаад бодлогын “hedging” стратеги: Олон улсын аюулгүй байдлын хуваагдмал орчинд хэрэгжүүлэх боломж, сорилт Хураангуй: Улам бүр хуваагдаж буй олон улсын аюулгүй байдлын өнөөгийн орчинд “hedging” стратеги нь жижиг улсуудын хувьд хязгаарлагдмал болж буй хэдий ч үндэсний аюулгүй байдлаа хамгаалах, маневр хийх орон зайгаа хадгалах чухал стратеги байсаар байна. Монгол Улсын хувьд “hedging” стратегийн хоёр талт байдлын бодит жишээ юм. Энэ стратегийг ашиглан хүч тэнцвэргүй харилцааны хамаарлыг даван туулах зайлшгүй шаардлага байдаг бол геополитикийн туйлшрал гүнзгийрэхийн хэрээр энэ стратегийн эмзэг байдал нэмэгддэг. “Hedging” стратегийн орон зай хумигдаж байгаа нь жижиг улсуудын бие даасан байдлаа тодорхой хэмжээнд хадгалах, стратегийн тодорхойгүй байдлыг удирдах болон эрсдэлийг тэнцвэржүүлэх прагматик боломжийг бүрмөсөн хааж буй хэрэг биш юм. Энэхүү өгүүллээр геополитикийн хуваагдмал нөхцөлд жижиг улсуудын дасан зохицох стратегийн талаарх өргөн хүрээний хэлэлцүүлэгт хувь нэмэр оруулахыг зорьсон болно. Түлхүүр үг: “Hedging” стратеги; Жижиг улс; Хуваагдмал олон улсын аюулгүй байдлын орчин; Стратегийн бие даасан байдал