Foreign Direct Investment and Balanced Policy - Yondonsuren, Jargalsaikhan (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
Investment is a strategic instrument for introducing new technologies, expanding production and services, increasing capacity, and thereby enhancing capital while supporting national economic growth. Developing countries are giving priority to improving their competitiveness in order to attract foreign direct investment, introduce and localize new technologies, and thereby promote economic growth and stability, foster industrial development, create jobs, and reduce poverty. Since Mongolia’s transition to a market economy 35 years ago, the country has defined policies to attract foreign investment and established a corresponding legal framework. However, the failure to attract investment in sectors other than the mining sector has created an imbalanced economic structure that is overly dependent on a single industry. In fact, alongside its abundant natural re sources, Mongolia has significant potential to attract investment in livestock husbandry, agriculture, construction, energy, communications, and tourism. By effectively utilizing these opportunities, the country can diversify its economy and foster sustainable development and strengthen economic resilience. Гадаадын шууд хөрөнгө оруулалт ба тэнцвэртэй бодлого Хураангуй: Хөрөнгө оруулалт нь шинэ техник технологи нэвтрүүлэх, үйлдвэрлэл, үйлчилгээг өргөжүүлэх, хүчин чадлыг нэмэгдүүлэх замаар өөрийн хөрөнгийг өсгөхөөс гадна улс орны эдийн засгийн өсөлтийг дэмжих стратегийн чухал хэрэгсэл болдог. Хөгжиж буй орнууд эдийн засгийн өсөлт, тогтвортой байдлыг хангах, аж үйлдвэрийн салбаруудыг хөгжүүлэх, ажил эрхлэлтийг нэмэгдүүлэх, ядуурлыг бууруулахын тулд гадаадын шууд хөрөнгө оруулалтыг татаж, шинэ техник, технологийг нэвтрүүлэх, суурьшуулах зорилгоор хөрөнгө оруулалтын өрсөлдөх чадвараа бэхжүүлэх хүчин чармайлтад тэргүүлэх ач холбогдол өгч байна. Монгол Улс зах зээлийн эдийн засгийн харилцаанд шилжсэнээс хойш 35 жилийн хугацаанд гадаадын хөрөнгө оруулалтыг татах бодлогыг тодорхойлж, хууль эрх зүйн орчныг бүрдүүлсэн. Гэвч уул уурхайн салбараас бусад чиглэлд дорвитой хөрөнгө оруулалт татаж чадаагүй нь нэг салбараас хэт хамаарал бүхий, тэнцвэргүй эдийн засгийн бүтцийг бий болгож байна. Үнэндээ Монгол Улс нь байгалийн баялгаас гадна мал аж ахуй, газар тариалан, барилга, эрчим хүч, харилцаа холбоо, аялал жуулчлал зэрэг олон салбарт хөрөнгө оруулалт татах өргөн боломжтой бөгөөд эдгээрийг үр дүнтэй ашигласнаар эдийн засгаа төрөлжүүлэх, тогтвортой хөгжил, эдийн засгийн сөрөн тэсвэрлэх чадавхыг хангах бүрэн боломжтой юм. Түлхүүр үг: Эдийн засгийн хөгжил, уул уурхай, оюу толгой, үр ашиг, Канад