Security Issues of Ulaanbaatar - Tsetsenkhuu, Ariunbold (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
In Ulaanbaatar, the capital of Mongolia, nearly half of the country’s population is concentrated, positioning the city as the foremost social, political, economic, and cultural center. This demographic concentration has, in recent years, given rise to a range of pressing urban challenges, including traffic congestion, air pollution, and limited access to essential services such as energy, schools, and kindergartens. These urban pressures have contributed to increasing social discontent, which in turn elevates the potential for mass demonstrations and domestic instability. Accordingly, the study of Ulaanbaatar’s urban security extends beyond ensuring the well-being and safe living conditions of its residents; it also plays a crucial role in maintaining the nation’s sustain able development and safeguarding national security. While the challenges addressed may appear common to capital cities worldwide, examining them through the lens of security constitutes the novel contribution of this paper. This study therefore investigates the concept of urban security, the key factors influencing it, and the principal challenges facing Ulaanbaatar, while drawing lessons from the experiences of countries that have undertaken capital relocation. Улаанбаатар хотын аюулгүй байдлын асуудал Хураангуй: Монгол Улсын нийслэл Улаанбаатарт нийт хүн амын 50 орчим хувь нь төвлөрч, нийгэм, улс төр, эдийн засаг, соёлын хамгийн том төв болсон. Хүн амын төвлөрлийг дагаад сүүлийн жилүүдэд авто замын түгжрэл, агаарын бохирдол, эрчим хүч, сургууль, цэцэрлэгийн хүртээмж зэрэг хотжилттой холбоотой тулгамдсан асуудал нэмэгдэх болов. Үүнийг дагаад нийгмийн бухимдал мөн нэмэгдэх төлөв ажиглагдаж байна. Нийгмийн сэтгэл зүй бухимдалтай байхын хэрээр олон нийтийг хамарсан жагсаал цуглаан гарах, дотоодын тогтворгүй байдал үүсэх магадлал бий. Энэ утгаараа Улаанбаатар хотын аюулгүй байдлыг судлах нь зөвхөн нийслэлийн иргэдийн сайн сайхан, аюулгүй амьдрахтай холбоотой асуудал бус улс орны тогтвортой хөгжил, үндэсний аюулгүй байдлыг хангахад чухал ач холбогдолтой юм. Хэдийгээр улс бүрийн нийслэлд тулгамддаг энгийн асуудал мэт боловч аюулгүй байдлын өнцгөөс харсан нь энэхүү өгүүллийн шинэлэг тал гэж үзэж болно. Тус өгүүллийг хотын аюулгүй байдлын тухай ойлголт, түүнд нөлөөтэй хүчин зүйлс, Улаанбаатар хотод тулгамдаж буй зарим асуудлыг авч үзэхийн зэрэгцээ нийслэлээ нүүлгэн шилжүүлсэн зарим улсын туршлага, сургамжийг судалсан үр дүнгээр бичсэн болно. Түлхүүр үг: Хотын аюулгүй байдал, хүн амын төвлөрөл, нийгмийн бухимдал, нийслэл нүүлгэн шилжүүлэлт, дагуул хот