Emergency State Establishment Issues and Court Decision Enforcement Organizations - Mashlai, Altan-Ochir (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
The issue of establishing a state of emergency is a topic that is not often discussed, primariliy be cause it is rarely implemented in practice, yet it is an important and urgent measure that must be tak en when emergencies arises. This measure is reflected in two laws that govern the Mongolian court enforcement agency. These are: The Law on the Execution of Decisions on the Arrest and Detention of Suspects and the Accused, and the Law on the Execution of Court Decisions. Does the issue of “Establishing a Special Regime” specified in these laws necessarily apply to both? Or is there a legal overlap? This micro-study was conducted to clarify which is which. In this regard, this article examines the Constitution of Mongolia, the Law on the State of Emergency, and other relevant laws to clarify their content and meaning, and compared them to provide assessments and opinions. It also examines how the issue of “establishing a special regime” is reflected in the legal regulations for enforcing court decisions of some foreign countries. Finally, the article explains and defines what constitutes establishing a regime and a special regime from the perspective of legal theory. Онцгой дэглэм тогтоох асуудал ба шүүхийн шийдвэр гүйцэтгэх байгууллага Хураангуй: Онцгой дэглэм тогтоох тухай асуудал бол тэр бүр хөндөгдөөд байдаггүй сэдэв бөгөөд тэр тусмаа амьдрал дээр хэрэгжүүлэх нь цөөн боловч нөхцөл байдал нь үүссэн үед зайлшгүй авах хойшлуулшгүй чухал арга хэмжээ, үйл ажиллагаа билээ. Энэхүү арга хэмжээ нь Монгол Улсын шүүхийн шийдвэр гүйцэтгэх чиг үүрэг бүхий байгууллагын мөрддөг хоёр хуульд тусгагдсан байдаг. Тодруулбал: Сэжигтэн, яллагдагчийг баривчлах, цагдан хорих шийдвэрийг биелүүлэх тухай хууль, Шүүхийн шийдвэр гүйцэтгэх тухай хууль юм. Эдгээр хуульд заасан “Онцгой дэглэм тогтоох” тухай асуудал нь зайлшгүй хоёуланд нь байх ёстой юу? Эсвэл эрх зүйн давхцал уу? Аль нь болохыг тодорхой болгох үүднээс энэхүү бичил судалгааг хийсэн юм. Үүнтэй холбоотойгоор Монгол Улсын Үндсэн хууль, Онц байдлын тухай хууль болон холбогдох бусад хуулийг зайлшгүй судлан тэдгээрийн агуулга, утга санаатай хэрхэн нийцэж уялдаж байгааг тодруулах зорилгоор харьцуулан үзэж судлаачийн зүгээс үнэлэлт өгч, өөрийн саналаа илэрхийлсэн болно. Шүүхийн шийдвэр гүйцэтгэх чиг үүрэг бүхий гадаадын зарим орны эрх зүйн зохицуулалтад “Онцгой дэглэм тогтоох” асуудлыг хэрхэн тусгасан байгааг судлан үзсэн. Мөн дэглэм, онцгой дэглэм тогтоох гэж юу болохыг эрх зүйн онолын үүднээс тайлбарлан тодорхойлсон болно. Түлхүүр үг: Үндсэн хуулийн эрх зүй, эрүүгийн шийдвэр гүйцэтгэх эрх зүй, дэглэм, хорих ял эдлүүлэх дэглэм, онц байдал, онцгой дэглэм