Causes, Conditions, and Influences Cyber Fraud - Amarsaikhan, Manlai (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
This research article aims to comprehensively study the causes, conditions, and influencing factors of cyber fraud crimes. The rapid progress of modern electronic technology makes our lives easier and more comfortable, at the same time it has opened up new opportunities for committing crime. A clear example of this, is the increasing forms and scale of cyber fraud, posing serious threat to societal wellbeing. The article presents the current situation and statistical information on cyber fraud both on domestic and international levels. It also provides an in-depth analysis of the main factors influencing the commission of such chirmes. Based on the results of the study, I propose practical recommendations for combating and preventing cyber fraud crimes, and identified directions for further investigation. It is hoped that this article will aid meaningfully to efforts aimed at countering cybercrimes, I be lieve that this article will contribute to the fight against cybercrime. Залилан мэхлэх (цахим) гэмт хэргийн шалтгаан нөхцөл, нөлөөлж буй хүчин зүйлс Хураангуй: Энэхүү эрдэм шинжилгээний өгүүлэл нь залилан мэхлэх (цахим) гэмт хэргийн шалтгаан нөхцөл, түүнд нөлөөлж буй хүчин зүйлсийг судлахыг зорьсон юм. Орчин үеийн цахим технологийн хурдацтай дэвшил нь бидний амьдралыг илүү хялбарчилж, тав тухтай болгож байгаа хэдий ч гэмт хэрэг үйлдэх шинэ боломжуудыг нэгэн зэрэг нээж өгсөөр байна. Үүний тод жишээ нь цахим залилан мэхлэх гэмт хэргийн хэлбэр, цар хүрээ өдрөөс өдөрт нэмэгдэж, нийгэмд ноцтой аюул учруулж буй явдал юм. Өгүүлэлд цахим залилан мэхлэх гэмт хэргийн олон улсын болон Монгол Улсын хэмжээнд үүсээд буй өнөөгийн нөхцөл байдалд дүн шинжилгээ хийж, энэхүү гэмт хэрэг үйлдэгдэхэд нөлөөлж буй гол хүчин зүйлсийг гүнзгийрүүлэн шинжилсэн. Судалгааны үр дүнд үндэслэн цахим залилан мэхлэх гэмт хэрэгтэй тэмцэх, урьдчилан сэргийлэх практик зөвлөмжүүдийг боловсруулж, цаашдын судалгааны чиглэлийг тодорхойлсон болно. Энэхүү өгүүлэл нь цахим гэмт хэргийн эсрэг тэмцэхэд хувь нэмэр оруулна гэдэгт итгэж байна. Түлхүүр үг: Кибер аюулгүй байдал, гэмт хэргийн шалтгаан, мэдээллийн хамгаалалт, урьдчилан сэргийлэлт, нийгмийн эмзэг байдал