Russia’s Climate Security Strategy - Khurel, Nominbolor (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
Russia, the largest country in the world by land area, is highly vulnerable to the impacts of climate change, particularly in the Arctic and permafrost regions where warming is occurring up to four times faster than the global average. This poses risks to key sectors such as infrastructure, biodiversity, energy, and agriculture. Moscow has pledged to achieve carbon neutrality by 2060 and has developed policy documents aimed at reducing greenhouse gas emissions and promoting sustainable development. However, experts criticize these measures as largely symbolic and unlikely to bring about real change, noting that excessive dependence on fossil fuels and the primacy of geopolitical objectives continue to outweigh commitments to mitigating climate change. Thus, climate change presents Russia not only with domestic adaptation challenges but also with a strategic instrument in international relations. This article analyzes Russia’s position, approach, and strategy on climate change. It concludes that the dual nature of Russia’s climate security strategy—domestic vulnerability and geopolitical leverage-illustrates how climate change is reshaping global security and the strategic behavior of major powers. ОХУ-ын уур амьсгалын аюулгүй байдлын стратеги Хураангуй: Арктик болон мөнх цэвдэгт бүс нутагт дулаарал дэлхийн дунджаас дөрөв дахин хурдан явагдаж байна. Ялангуяа дэлхийд хамгийн том газар нутагтай Оросын холбооны улс (Орос) уур амьсгалын өөрчлөлтийн нөлөөнд өртсөнөөр энэ нь дэд бүтэц, биологийн олон янз байдал, эрчим хүч, хөдөө аж ахуй зэрэг гол салбарт эрсдэл дагуулж байна. Москва 2060 он гэхэд нүүрстөрөгчийн хувьд саармаг болох амлалт өгч, хүлэмжийн хийн ялгарлыг бууруулах, тогтвортой хөгжлийг дэмжих бодлогын баримт бичгүүдийг боловсруулсан ч шинжээчид эдгээр арга хэмжээг бодит өөрчлөлт авчрахгүй, дүр эсгэсэн шинжтэй хэмээн шүүмжилдэг. Учир нь малтмал түлшнээс хэт хамааралтай байдал, геополитикийн тэргүүлэх зорилтууд уур амьсгалын өөрчлөлтийг сааруулах амлалтаас нь илүү чухалд тооцогдсон хэвээр байгаа. Иймд уур амьсгалын өөрчлөлт Оросын дотоодод дасан зохицох сорилт дагуулахын зэрэгцээ олон улсын харилцаанд ашиглагдах стратегийн хэрэгсэл болоод байна. Энэхүү өгүүлэлд уур амьсгалын асуудлаарх Оросын байр суурь, хандлага, уур амьсгалын стратегийн талаар анализ хийв. Оросын уур амьсгалын аюулгүй байдлын стратегийн хоёр талт шинж (дотоодын эмзэг байдал хийгээд геополитикийн хөшүүрэг) нь уур амьсгалын өөрчлөлт дэлхийн аюулгүй байдал болон их гүрнүүдийн стратегийн зан төлөвийг хэрхэн өөрчилж байгаагийн илрэл хэмээн дүгнэж байна. Түлхүүр үг: Уур амьсгалын өөрчлөлт, эмзэг байдал, Арктик, геополитикийн хөшүүрэг, Өрнөдийн бус эвсэл