The U.S. National Security Strategy: Content and Analysis - Purevdorj, Batjargal (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
In the context of a transforming world order, an evolving international security architecture, and an increasingly tense military-political environment, the Trump-2.0 administration’s adoption of a new National Security Strategy (NSS) on December 4, 2025, has garnered significant attention from security experts, national leaders, and policymakers across various regions. Many are now comparing their own policies and strategic priorities with this document while assessing its implications and anticipating future trends. The strategy evaluates both the United States’ domestic security environment and the broader global security landscape, outlines anticipated future developments, and identifies the medium-term priorities shaping U.S. national interests and foreign-policy orientation. Notably, the document sharply criticizes all post–Cold War U.S. National Security Strategies as “a list of vague aspirations that ultimately failed,” arguing that they have weakened America’s global dominance. In contrast, the Trump-2.0 NSS signals a strategic reorientation away from expansive global commitments toward a stronger emphasis on domestic political, social, and economic consolidation. АНУ-ын үндэсний аюулгүй байдлын шинэ стратеги: агуулга, шинжилгээ Хураангуй: Дэлхийн дэг журам, олон улсын аюулгүй байдлын тогтолцоо өөрчлөгдөн, цэрэг-улс төрийн байдал ээдрээтэй байгаа энэ цаг үед АНУ-ын Ерөнхийлөгч Д.Трампын засаг захиргаа Үндэсний аюулгүй байдлын стратегиа (National Security Strategy) 2025 оны 12 дугаар сарын 04-ний өдөр батлан гаргасан нь олон улс, шинжээчдийн анхаарлын төвд байна. Тэд өөрсдийн бодлого, стратегитай харьцуулан үнэлгээ, шинжилгээ хийж байна. Шинээр баталж, танилцуулсан баримт бичиг АНУ-ын дотоод нөхцөл байдал болон дэлхийн бүс нутгуудын аюулгүй байдлын өнөөгийн дүр зураг, цаашдын чиг хандлагад үнэлгээ өгсний зэрэгцээ тус улсын ашиг сонирхол, гадаад бодлого дунд хугацаанд хэрхэн, ямар чиглэлд илүүтэй анхаарал хандуулахыг тодорхойлсон агуулгатай байгаа юм. Хүйтэн дайнаас хойших АНУ-ын Үндэсний аюулгүй байдлын бүх стратегийг “юу хүсэж байгаа нь тодорхойгүй хүслийн жагсаалт байснаас үүдэн бүтэлгүйтсэн” хэмээн шинэ стратегид шүүмжилсэн явдал дотооддоо улс төр, нийгэм, эдийн засгийн асуудалд илүү төвлөрөх Трампын засаг захиргааны бодлогын илэрхийлэл болж байна. Түлхүүр үг: Дэлхийн дэг журам, дотоод нөхцөл байдал, бүс нутаг, эдийн засаг