Security and Geopolitical Issues in Central Asia - Dorjpalam, Erdenetsogt (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
The countries of Central Asia are united by history, language, culture, religion, landlockedness, post-Soviet independence, and common security challenges. Central Asia’s unique geostrategic location and natural resource reserves attract geopolitical interests of major powers. The “C5+1” partnership in Central Asia, foreign investment, and common interests of regional countries are the main foundations of regional security and sustainable development. Whether Central Asia will become an arena for geopolitical competition between major powers or an independent major “player” in security, politics, and economics will depend on the common interests and cooperation of Central Asian countries. Төв Азийн аюулгүй байдал, геополитикийн асуудал Хураангуй: Төв Азийн улсуудыг түүх, хэл, соёл, шашин, далайд гарцгүй байдал, зөвлөлтийн дараах тусгаар тогтнол, аюулгүй байдлын сорилтууд зэрэг нийтлэг зүйл нэгтгэдэг. Мөн Төв Азийн геостратегийн онцгой байршил, байгалийн баялгийн нөөц нь их гүрнүүдийн геополитикийн ашиг сонирхлыг татаж буй. Төв Ази дахь “С5+1” түншлэл, гадаадын хөрөнгө оруулалт, бүсийн улсуудын нийтлэг ашиг сонирхол нь аюулгүй байдал, тогтвортой хөгжлийн гол үндэс суурь болж байна. Тиймээс Төв Ази нь цаашид их гүрнүүдийн геополитикийн өрсөлдөөний талбар болох эсвэл аюулгүй байдал, улс төр, эдийн засгийн бие даасан томоохон “тоглогч” болох уу гэдэг нь бүс нутгийн улсуудын нэгдмэл ашиг сонирхол, хамтын ажиллагаанаас шалтгаалах төлөвтэй байна. Түлхүүр үг: харилцаа, хамтын ажиллагаа, түншлэл, чиг хандлага