Ensuring Safe Educational Environments: International Experience and Policy Implementation in Mongolia - Demberel, Tsevelmaa; Badarch, Sukhbat (Mongolian Journal of Strategic Studies, 2025)
This study investigates safety concerns in Mongolia’s general education school settings in comparison to global standards. The research highlights the importance of creating secure physical, digital, and socio-psychological environments for children as a crucial factor for their development. However, the study notes that the enforcement and oversight of laws, policies, and regulations in Mongolia, are lacking. The high incidence of accidents and injuries, particularly children impacted by traffic accidents, underscores the urgent need for improved safety measures. Therefore, the study recommends adopting international best practices, enhancing monitoring of educational safety, and strengthening collaboration among child protection agencies. Сургалтын орчны аюулгүй байдлын олон улсын туршлага ба Монгол Улсын бодлогын хэрэгжилт Хураангуй: Энэхүү судалгаанд Монгол Улсын ерөнхий боловсролын сургуулиуд дахь сурах орчны аюулгүй байдлын асуудлыг олон улсын туршлагатай харьцуулан судаллаа. Судалгаанд үндэслэн хүүхдийн физик, дижитал, нийгэм-сэтгэлзүйн орчныг аюулгүй байлгах нь хөгжлийн үндсэн нөхцөл болохыг онцолсон. Түүнчлэн Монгол Улсад хэрэгжиж буй хууль, бодлого, стандартуудын хэрэгжилт хангалтгүй, хяналтгүй байгааг дүгнэлээ. Тухайлбал: Зам тээврийн осолд өртсөн хүүхдийн тоо улсын хэмжээний осол гэмтлийн статистик үзүүлэлтээр дээгүүр байр эзэлж байгаагаас үзэхэд аюулгүй байдлын хэрэгцээ хангагдаагүй нь илт байна. Иймд олон улсын сайн туршлагыг нутагшуулах, сургалтын орчны аюулгүй байдлын хяналт-шинжилгээг сайжруулах, хүүхдийн эрхийг хамгаалах байгууллагуудын уялдааг нэмэгдүүлэх шаардлагатай гэж үзэж байна. Түлхүүр үг: Суралцах орчин, боловсролын бодлого, олон улсын туршлага, сургуулийн аюулгүй байдал, хүүхдийн хөгжлийн хэрэгцээ