A Lexical and Semantic Analysis of Research Abstracts:: Based on Examples from Linguistics and Language Teaching Abstracts (Mongolian Journal of Humanities and Social Sciences, 2025)
This study conducts a comparative analysis of research article abstracts from the fields of linguistics and language teaching by examining lexical density, readability, semantic similarity, CEFR word level, and the use of metaphor. A total of 40 abstracts published between 2015 and 2025 in high-impact journals indexed in the Scopus database were selected for analysis. The study employed computer-assisted linguistic tools and SPSS 26 for statistical processing. The findings revealed that both fields showed high lexical density. However, the abstracts in linguistics predominantly used advanced-level (C1–C2) vocabulary, whereas those in language teaching leaned more toward beginner and intermediate-level (A1–B1) vocabulary. Linguistics abstracts demonstrated greater semantic coherence, while those in language teaching exhibited a wider range and higher frequency of metaphorical expressions.Эрдэм шинжилгээний хураангуйд хийсэн утга зүй болон үг зүйн шинжилгээ(Хэл шинжлэл, хэл заах арга зүйн хураангуйн жишээн дээр)Хураангуй: Энэхүү судалгаагаар хэл шинжлэл болон хэл заах арга зүйн салбарын эрдэм шинжилгээний өгүүллийн хураангуйг харьцуулан үгийн нягтрал, уншиж ойлгогдох байдал, утгын ижил төстэй байдал, CEFR-ийн үгийн хүндрэлийн түвшин, зүйрлэлийн хэрэглээ зэрэг үзүүлэлтүүдийг шинжлэн судаллаа. Судалгаанд 2015–2025 оны хооронд Скопус (Scopus) мэдээллийн санд бүртгэлтэй, нөлөөллийн чадвараар өндөр сэтгүүлүүдэд нийтлэгдсэн, 35-аас дээш эшлэгдсэн 40 өгүүллийн хураангуйг сонгон авч, компьютерт суурилсан хэл шинжлэлийн хэрэгслүүд болон SPSS26 статистикийн программыг ашиглан шинжилж үзэхэд хоёр салбарын хураангуйд үгийн нягтрал өндөр, үгийн хүндрэлийн түвшний хувьд хэл шинжлэлийн хураангуйд ахисан төвшний (C1- C2) түвшний үгс давамгайлсан бол хэл заах арга зүйн хураангуйд анхан болон дунд шатны (A1-B1) үгс түлхүү хэрэглэгдэж байв.  Хэл шинжлэлийн хураангуйнууд илүү утгын уялдаатай байсан бол хэл заах арга зүйн хураангуйд зүйрлэлийн төрөл, давтамж илүү байлаа.Түлхүүр үг: эрдэм шинжилгээний өгүүллийн хураангуй, үгийн сангийн нягтрал, уншиж ойлгогдох байдал, утгын ижил төстэй байдал, зүйрлэл