Research to evaluate and improve intercultural competence: (as an example of the Mongolian National University of Education) (Mongolian Journal of Humanities and Social Sciences, 2024)
In today's world, where technological advances, digital networks, and globalization in many sectors of the economy are imperative, intercultural skills are essential for intercultural interactions, international teams, working abroad, living, learning, and undertaking projects. This ability is being studied internationally under the name of intercultural communication skills and intercultural competence. In this study, we sought to find ways to assess intercultural competence and to identify the content and analysis that form these competencies. We also explained how we assessed intercultural competence using the method we developed. This competence is recognized worldwide as the foundation for communication and cooperation in all sectors of society, not only in research such as linguistics, comparative language studies, and translation. Furthermore, the article presents the results of the research on the changes in intercultural competence and the work written during the research.Соёл хоорондын чадамжийг үнэлэх, сайжруулах судалгаа(Монгол Улсын Боловсролын Их Сургуулийн жишээгээр)Хураангуй: Технологийн дэвшил, дижитал мэдээллийн сүлжээ, эдийн засгийн олон салбар даяарчлагдаж буй орчин үеийн ертөнцөд өөр өөр соёл, сэтгэлгээтэй хүмүүстэй харилцах, олон улсын багт ажиллах, гадаадад ажиллах, амьдрах, суралцах, төсөл хэрэгжүүлэхэд соёл хоорондын ур чадвар зайлшгүй шаардлагатай юм. Энэхүү чадварыг соёл хоорондын харилцааны чадвар, соёл хоорондын чадамж гэж нэрлэн олон улсын хэмжээнд судалж эхлээд байгаа ба бид энэхүү судалгаагаар соёл хоорондын чадамжийг хэрхэн үнэлэх арга замыг эрэлхийлэн, эдгээр чадамжийг бүрдүүлэх агуулга, шинжилгээг илрүүлэхийг хичээсэн билээ. Мөн бид өөрсдийн боловсруулсан аргыг хэрхэн хэрэглэн соёл хоорондын чадамжийг хэрхэн үнэлсэн үйл явцаа тайлбарласан. Уг чадамж нь хэлшинжлэл, хэлний харьцуулсан судалгаа, орчуулгын төрлийн судалгааны ажилд төдийгүй нийгмийн бүх салбарын харилцаа, хамтын ажиллагааны үндэс суурь болж байгааг далхий дахинаа хүлээн зөвшөөрөөд байна. Түүнчлэн уг өгүүлэлд соёл хоорондын чадамжийн өөрчлөлт, судалгааны явцад бичсэн бүтээлийн талаархи үр дүнг танилцуулсан болно.Түлхүүр үг: мэдээллийн сүлжээ, гадаад хэл, ялгаатай соёлын тухай ойлголт, үнэлгээ