Spread of English usage (Mongolian Journal of Humanities and Social Sciences, 2024)
Not only English has become a global language, but it is also essential to study the use of English in order to study its impact on social development and its role in society. Within this study we used qualitative studies such as sociological study, questionaries’ observation, have done analyses and summarized materials taken from magazines and other sources with a large media base and logical methods of comparison. In conclusion English is divided as general English and ESP for teaching method, for educational purposes it is divided as ENL-English for national language, ESL-English for second language, EIL- English as an international language. As English is being studied with special status more than 80 countries of the world it has become global language and it is estimated that by 2050, almost half of the world’s population, or 3 billion people will have mastered English to some degree. From here we can conclude that English status has been high in all field of the society and it has been showing high influence on the future development of the society. Англи хэлний хэрэглээний тархалтХураангуй: Англи хэл дэлхийн хэл болсон төдийгүй англи хэл нийгмийн хөгжилд үзүүлэх нөлөө нийгмийн салбарт гүйцэтгэх үүргийг судлахын тулд англи хэлний хэрэглээг судлах нь зайлшгүй юм. Энэхүү судалгааны ажлын зорилго нь англи хэлний хэрэглээ буюу англи хэл нийгмийн салбарт ямар үүрэг гүйцэтгэж байгаа болон дэлхийн улс орнуудад хэрхэн хэрэглэгдэж байгааг судлахад оршино. Тус судалгааны ажилдаа чанарын судалгааны аргууд болох социологийн судалгаа, асуулга, ажиглалт, хэвлэл мэдээллийн бааз суурь бүхий томоохон сэтгүүлүүд болон бусад эх сурвалжаас авсан материалд анализ хийж нэгтгэн дүгнэх, жишин харьцуулах логикийн аргууд зэргийг ашиглав. Эцэст нь дүгнэн хэлэхэд англи хэлийг заах аргазүйн хувьд ерөнхий ба мэргэжлийн англи хэл, боловсролын салбарт хэрэглэгдэж буй зориулалтаар нь англи хэлийг үндэсний хэлний үүргээр хэрэглэж буй орон, англи хэлийн хоёрдогч хэлний зориулалтаар хэрэглэж буй орон, англи хэлийг олон улсын хэлний зориулалтаар хэрэглэж буй орон гэж ангилдаг байхад англи хэлийг дэлхийн улс орнуудад хэрэглэгдэж буй байдлаар нь англи хэл үндэсний хэл болсон орон, англи хэлийг өдөр тутмын албан ёсны хэлний үүргээр хэрэглэгдэг орнууд, англи хэлийг олон улсын хэлний зориулалтаар үзэж судалдаг орнууд гэх зэргээр ангилдаг байна. Ийнхүү англи хэлний хэрэглэгдэх үүрэг зориулалт болон хэрэглээ, нийгмийн салбарт гүйцэтгэх үүрэг цаашид өсөх хандлагатай байна.Түлхүүр үгс:  Англи хэл, төлөвлөлт, үүрэг, нийгмийн салбар, англи хэлний ирээдүй