(untitled) (Mongolian Journal of Humanities and Social Sciences, 2024)
"Land is the foundation of the country," said the King of the Human Dynasty. In the history of mankind, since the formation of clans, property relations, and the state, the struggle for land has continued uninterruptedly and will certainly continue without end. Today it may seem like problems are solved, but what will happen tomorrow is unpredictable. The more countries border, the more problems arise, and not only continental countries but also countries surrounded by seas cannot avoid this problem. This presentation discusses the territorial and nominal issues of the disputed maritime border with Japan. Нутаг дэвсгэрийн талаарх япон улсын баримтлах бодлого Хураангуй: “Газар бол улсын үндэс” гэж Хүн гүрний хаан хэлсэн байдаг. Хүн төрөлхтөний түүхэнд овгийн байгуулал, өмчийн харилцаа, сүүлд төрт улс үүссэн цагаас хойш газрын нутгийн төлөөх тэмцэл тасралтгүй үргэлжлэлж ирсэн бөгөөд цаашид ч эцэс төгсгөлгүй үргэлжлэх нь гарцаагүй. Өнөө магадгүй амар амгалан, асуудлаа шийдсэн мэт харагдавч маргааш юу болохыг таашгүй. Хичнээн улс оронтой хиллэнэ, төдий чинээ асуудал үүсдэг ба эх газрын орнуудын төдийгүй далай тэнгисээр хүрээлэгдсэн улс орнуудыг энэхүү асуудлыг тойрч гарахгүй юм. Энэхүү илтгэлээрээ Япон улстай далай тэнгисийн хилийн маргаантай газар нутаг, нэршилийн асуудлыг хөндсөн болно. Түлхүүр үг: нутаг дэвсгэрийн нэршил, Сан Францискогийн гэрээ, Гаагийн конвенц, нотолгоо