(untitled) (Mongolian Journal of Humanities and Social Sciences, 2024)
The man, which is individual existence learns to speak so his mentality upgrades, mythology is,analogying to mankind, which is throughout existence learnt to speak. As much as man’s mentality heads to up and deepening to rational features, that much overhauls by heading back into irrational treasure and his originality. While ethnics and nations prospecting to strengthen cultural defence in today’s globalizational period, we can observe that, they have urgently heading into own tradition, thinking feature and mentality. The prospecting bringing to face to their mythology is necessity. Mythology is opened book of historical psychology. Үнэлэмжийн онол: домог зүйн хүн судлалын зарим асуудал Хураангуй: Хүн хэмээх бодгаль оршихуй нэг удаа л хэлд орж сэтгэлгээ нь өрнөн дэвждэгтэй зүйрлэвээс хүн төрөлхтөн хэмээх даяар оршихуй хэлд орсон тийм сэтгэлгээ нь домог зүй билээ. Хүний сэтгэлгээний урагш давших хөдөлгөөн хэдий чинээ гүнзгийрч улам бүр рационал шинж төрхийг олно, төдий чинээ уг язгуур, иррационал сан хөмрөгтөө буцан хандаж хүч тамираа сэлбэх ажгуу. Үүнийг даяаршлын өнөөгийн нөхцөлд үндэстэн, угсаатнууд соёлын дархлаагаа бэхжүүлэхээр эрэл хайгуул хийхдээ өөрийн түүх, уламжлал, өв соёл, сэтгэлгээний онцлог, менталитет тийш шаргуу хандаж буй үйл явцаас харж болох юм. Энэ эрэл хайгуул тэдний домог зүйд тулж очих нь жам. Домог зүй нь тэдний түүхэн сэтгэл зүйн дэлгээстэй ном юм. Түлхүүр үг: Монголын Цагаан Сар, түүний домог зүйн утга, “Монголын Энх Төр” (“Pax Mongolica”), монголчуудын Тэнгэр үзэл, эрхэмнэл бэлгэдэл, ритуал зан үйл, үндэсний өөрийн ухамсар.