(untitled) (Mongolian Journal of Geography and Geoecology, 2024)
he axis is developed based on the interests of the stakeholders within the framework of regional cooperation, and further, foreign trade and economic cooperation are intensified through cities, border ports, and free economic zones along the axis. Mongolia is a landlocked country located between China and the Russian Federation. That is why it is important to develop foreign relations with not only bordering countries, but also neighboring countries based on their geographic location, and increase cooperation in politics, economy, culture and other fields. The pillar of any country’s development is the road network, including the axis of transport infrastructure. The Krasnoyarsk-Uliastai-Lanzhou axis is not planned in the framework of regional cooperation and is a proposed option for Mongolia. In the long-term development policy of Mongolia "Vision 2050", it is planned to develop this axis, and the railway construction work has started. This study was conducted considering that it could be developed as a second transit link connecting the Russian Federation and China. The purpose of this study was to examine the economic and infrastructure conditions along the transportation axis of the Krasnoyarsk-Uliastai-Lanzhou route covering three countries, including the provinces it passes through, and to identify opportunities and challenges for further development in line with regional cooperation and geopolitical conditions. A SWOT analysis was conducted for the provinces located along the axis with indicators such as geopolitical conditions, population changes, agglomeration, livestock development, agricultural development, industrial development, transport logistics development, and tourism development. The results of the SWOT analysis indicated that it is important to urgently solve the problem of joining the Eurasian cooperation in order to develop this axis. With the development of this axis, Mongolia will have the opportunity to create a second transit transport network. It was also found that Mongolia’s relative development will not only create opportunities for the development of regions that are lagging behind, but also increase trade and product turnover between the Russian Federation and China in a mutually efficient manner, and further have a significant impact on transit transportation. Красноярск – Улиастай - Ланьжоу босоо тэнхлэгийн дагуух бүс нутгийн SWOT шинжилгээ Тэнхлэг нь бүс нутгийн хамтын ажиллагааны хүрээнд оролцогч талуудын эрх ашигт тулгуурлан хөгжих бөгөөд цаашлаад тэнхлэгийн дагуу хотууд, хилийн боомт, эдийн засгийн чөлөөт бүсээр дамжин гадаад худалдаа, эдийн засгийн хамтын ажиллагаа эрчимждэг. Монгол Улс нь Хятад Улс, Оросын холбооны Улсын дунд оршдог далайд гарцгүй орон юм. Тийм учраас газарзүйн байрлалын онцлогтоо тулгуурлан хөрш хоёр орон төдийгүй зэргэлдээ орших улс орнуудтай гадаад харилцааг хөгжүүлж, улс төр, эдийн засаг, соёл урлаг болон бусад салбарт хамтын ажиллагаагаа нэмэгдүүлэх нь чухал юм. Аливаа улс орны хөгжлийн тулгуур нь зам тээврийн сүлжээ, тэр дундаа тээврийн дэд бүтцийн тэнхлэг байдаг. Красноярск – Улиастай – Ланьжоу тэнхлэг нь бүс нутгийн хамтын ажиллагааны хүрээнд төлөвлөгдөөгүй бөгөөд Монгол Улсын хувьд дэвшүүлж буй хувилбар юм. “Алсын хараа -2050” Монгол Улсын урт хугацааны хөгжлийн бодлогод тус тэнхлэгийг хөгжүүлэхээр төлөвлөсөн бөгөөд төмөр замын бүтээн байгуулалтын ажлыг эхлүүлээд байна. Нөгөөтээгүүр Оросын Холбооны Улс болон Хятад Улсыг холбох хоёрдох транзит холбоос болон хөгжих боломжтой гэж үзэн судалгаа явууллаа. Энэхүү судалгааны зорилго нь Красноярск – Улиастай – Ланьжоу чиглэлийн 3 улсыг хамарсан тээврийн дэд бүтцийн тэнхлэг, түүний маршрут дайран өнгөрч буй аймаг мужуудын эдийн засаг, дэд бүтцийн нөхцөлийг судалж, бүс нутгийн хамтын ажиллагаа, геополитикийн нөхцөлтэй уялдуулан цаашид хөгжүүлэх боломж, тулгамдаж буй асуудлыг тодорхойлоход оршино. Тус тэнхлэгийн дагуу орших аймгуудын хүрээнд бүс нутгийн хамтын ажиллагаа, геополитикийн нөхцөл, хүн амын өөрчлөлт, төвлөрөл, мал аж ахуй, газар тариалангийн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэл, аж үйлдвэр, тээвэр логистик, аялал жуулчлалын хөгжил зэрэг үзүүлэлтүүдээр SWOT шинжилгээ хийсэн. SWOT шинжилгээгээр тус тэнхлэгийг хөгжүүлэхийн тулд Евроазийн хамтын ажиллагаанд нэгдэх асуудлыг яаралтай шийдвэрлэх нь чухал болохыг шинжилгээний үр дүн харуулж байна. Тус тэнхлэг хөгжсөнөөр Монгол Улс нь хоёрдох транзит тээврийн сүлжээг бий болгох боломж бүрдэнэ. Мөн Монгол Улсын харьцангуй хөгжлөөр хоцрогдож буй бүс нутгийг хөгжүүлэх боломж бүрдэх төдийгүй Орос болон Хятадын худалдаа бүтээгдэхүүн эргэлтийг харилцан үр ашигтай байдлаар нэмэгдүүлэх, цаашлаад транзит тээвэрлэлт хийхэд чухал нөлөө үзүүлэх боломжтой байгаа нь тогтоогдлоо. Түлхүүр үгс: Тээврийн дэд бүтцийн босоо тэнхлэг, SWOT шинжилгээ, Тээвэр логистикийн төв, гадаад худалдаа, Бүс нутгийн хамтын ажиллагаа