Forest soil and erosion in the green zone of Ulaanbaatar - Byambaa, Ganbat; Udval, Bayarsaikhan; Elbegzaya, Gankhuyag; Naranbayar, Erdenechuluun (Mongolian Journal of Botany, 2024)
Due to the combined effects of global climate change and human activities, the forests in Ulaanbaatar’s green zone are experiencing significant deterioration. To investigate the resulting changes in the chemical and physical properties of the forest soil, this study was conducted in 2022 and 2023. Field measurements were taken from areas affected by fires and felled fields, and soil samples were collected for laboratory analysis. Laboratory analyses included determining soil pH, electrical conductivity (EC), loss on ignition (LOI), carbonate content, available phosphorus and potassium, texture, and bulk density. Forests cover approximately 24.4% of Ulaanbaatar’s total area, predominantly consisting of Umbrisols (Gelic), Leptic Umbrisols, and Mollic Umbrisols. Comparative analysis of soil samples from degraded and non-degraded forest areas indicated a 15% decrease in humus content at the 0-5 cm depth in degraded areas. Additionally, the bulk density increased by 0.8 g/cm³ at the 5-20 cm depth, suggesting soil compaction. These changes can lead to reduced moisture retention, decreased fertility, soil erosion, and further degradation Улаанбаатар хотын ногоон бүсийн ойн хөрсөн бүрхэвч, доройтол Хураангуй: Дэлхийн уур амьсгалын өөрчлөлт, хүний үйл ажиллагааны зохисгүй нөлөөллийн улмаас Улаанбаатар хотын ногоон бүсийн ой доройтож байна. Энэхүү судалгааны зорилго нь Улаанбаатар хотын ногоон бүсийн ойн хөрсний хими, физик шинж чанарын өөрчлөлт, доройтлыг судлахад оршино. Судалгааг Улаанбаатар хотын ногоон бүсийн ойд 2022, 2023 онд хийж гүйцэтгэж, хөрсний физик, химийн шинж чанарт гарч буй өөрчлөлтийг харьцуулан судлах зорилгоор түймэрт өртсөн, огтолсон талбай бүхий газруудаас хээрийн хэмжилт хийж судалгааны дээж материал цуглуулав. Лабораторийн нөхцөлд хөрсний урвалын орчин (pH), цахилгаан дамжуулах чанар (EC) потенциометр, ялзмагийг шатаалт (LOI), карбонат (CaCO3 )-ыг кальциметр, Фосфор (P2 O5 ), Кали (K2 O) мачигин, механик бүрэлдэхүүнийг гидрометр, эзлэхүүн жинг эзлэхүүний аргаар тус тус тодорхойлсон. Улаанбаатар хотын нийт нутаг дэвсгэрийн 24.4 хувьд ойн хөрс тархах бөгөөд Тайгын цэвдэгт, Тайгын ширэгт, Ойн бараан хэв шинжийн хөрс зонхилон тархаж байна. Судалгааны дүнгээс үзэхэд, ногоон бүсийн ойн хөрсний урвалын орчин (pH) дунджаар 4.3-6.0, ялзмагийн агууламж О үе давхаргадаа 16.6-46.8%, А үе давхаргадаа 4.7-27.6% тус тус байна. Судалгаа гүйцэтгэсэн талбайнуудын хөрсний шинжилгээний дүнг харьцуулахад, доройтсон ойн талбайн хөрсний 0-5 см гүнд ялзмагийн агууламж 15% -аар буурч, 5-20 см гүнд эзлэхүүн жин нэмэгдсэн буюу хөрс 0.8 г/см3 нягтарсан үзүүлэлттэй байна. Эндээс үзэхэд, түймэр болон мод бэлтгэлд өртөж доройтсон ойн талбайн хөрс нягтарч, чийгийн хангамж буурч, үржил шим доройтсоноор хөрс элэгдэл, эвдрэлд орох нөхцөл бүрдэж байгааг харуулж байна. Түлхүүр үг: Улаанбаатар, ой, хөрс, ойн хөрс, доройтол, ногоон бүсийн ойн хөрс