Oil selection and resources of internal combustion engine (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
We have studied some of the tribological parameters of 30 types of internal combustion engine oils widely sold in the Mongolian market and determined that they can be used in two groups according to their advantages.  In recent years, more than 2,000 “Land Cruiser-200” cars worth 160.0-250.0 million MNT have been imported and used in traffic in every corner of Mongolia. Therefore, in the case of our country with extreme natural and climatic conditions, the Land Cruiser-200 imported from abroad has not been damaged during its service life, and in order to fully utilize the resources, we determined the period for proper selection and use of engine oil, replacement, diagnostics and maintenance. Moreover, we was developed a model to determine the possibility of the engine stock by using the amount of toxic gas in smoke composition, and using the content of metallic elements found in the engine oil.Дотоод шаталтын хөдөлгүүрийн тосны сонголт, нөөц тогтоох судалгааМанай орны зах зээлд өргөн худалдаалагдаж буй 30 нэр төрлийн дотоод шаталтын хөдөлгүүрийн тосны трибологийн зарим үзүүлэлтүүдийг судалж, тэдгээрийг давуу, ашигтай байдлаар нь 2 бүлэгт эрэмблэн ангилж орлуулан хэрэглэх боломжийг тогтоов. Монгол Улсын аж ахуйн нэгж, иргэд сүүлийн жилүүдэд үнэ, өртөг ихтэй импортоор орж ирж буй “Ланд крузер-200” автомашиныг жилд 2000-аас дээш тоогоор худалдан авч эх орны өнцөг булан бүрт өргөн ашиглаж байна. Байгаль, цаг уурын эрс тэс байдал, зам харгуйн тааруу нөхцөл нь манай орны хувьд гадаадаас оруулж ирсэн суудлын автомашиныг ашиглалтын хугацаанд эвдрэл гэмтэлгүй, нөөцийг нь бүрэн ашиглуулах зорилгоор хөдөлгүүрийн тосыг тогтоосон үечлэлд тос солих, оношилгоо, техникийн үйлчилгээ хийх хугацаа зэргийг шинжлэх ухааны үндэслэлтэй тогтоов. Хөдөлгүүрийн ажилласан тосонд илэрсэн металл элементүүдийн агууламж, утааны найрлага дахь хорт хийн хэмжээгээр хөдөлгүүрийн нөөцийн хэтийн төлөвийг тодорхойлох загвар гаргав.  Түлхүүр үг: Хөдөлгүүрийн тос, үрэлт, элэгдэл, эдэлгээний нөөц