Some results of growth technology by 2 stem for mini tomato (Lycopersicon Esculentum. Mill) varieties (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The purpose of this study was to compare the new technology methods of growing two-stem tomatoes with the method of growing one main stem during the testing of small fruit tomato varieties that are adapted to the soil and climatic conditions of Mongolia. When growing tomato varieties with 2 stems, Seminis-SV7160TC, Galaxy and TY Candy varieties had 169-171 days from germination to 80% of fruit ripening, which is 4-6 days later than growing with 1 main stem. When growing tomato varieties with 2 stems, it is possible to produce 10 or more stems per plant with 10 stems per plant or 10 stems per plant, but the delay in fruit ripening affected the yield and quality of the crop.Жижиг жимст лоолийн (Lycopersicon Esculentum. Mill) сортуудыг 2 ишээр ургуулах шинэ технологийг туршсан дүнгээсМонгол орны хөрс, цаг уурын нөхцөлд дасан зохицох жижиг жимстэй лоолийн сортуудыг сорих, туршихдаа шинэ технологиудын нэг  болох 2 ишээр ургуулах аргыг 1 гол ишээр ургуулах аргатай харьцуулан судлах зорилгоор энэхүү судалгааг явуулсан. Лоолийн сортуудыг 2 ишээр ургуулахад  Seminis-SV7160TC, Galaxy, TY Candy сортуудад соёололтын жигдрэлтээс үр жимсний болцын 80% хүртэлхи хугацаагаар тооцоход 169-171 хоног байсан нь  1 гол ишээр ургуулснаас 4-6 хоногоор оройтсон. Лоолийн сортуудыг 2 ишээр  ургуулахад   салаа иш тус бүрт 5 ш багцэцэг буюу 1 ургамалд 10 ш байхаар ургуулсан. Энэ арга нь  1 ишээр ургуулснаас 3 ш-ээр илүү  багц үр жимс авах боломжтой байсан ч үр жимсний боловсролтын хугацаа оройтсон нь ургацын хэмжээ, чанарт нөлөөлж байсан.Лоолийн сортуудбг 2 ишээр ургуулсан хувилбаруудад  1 м2-ын ургац  KT Orange(5.3 кг), Seminis-SV7160TC(6.3 кг), Galaxy(6.6 кг), TY Candy(6.1 кг), TY 777(6.0 кг) байсан бол 1 гол ишээр  ургуулсан сортуудыг хяналт болгож ижил нөхцөлд ургуулахад  KT Orange(3.6 кг),Seminis-SV7160TC(5.0 кг), Galaxy(6.0 кг),TY Candy(4.8 кг),TY 777(5.3 кг), Вишнийвидный(5.7 кг)  байсан. Эндээс үзэхэд  шинэ технологийн арга болох залгалтын аргыг ашиглахад  сорт тус бүр дээр 0,3-1.7 кг\м2-аар ахиу буюу  3-17 %-ийн нэмүү ургацтай байсан.Түлхүүр үг: гол иш, 2 иш, багцэцэг, үржимс, ургац