Detection of Eimeria spp. from reindeer (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The reindeer (Rangifer tarandus, Linnaeus, 1758) are semidomesticated animals in northern Mongolia.  The main aim of this study was to estimate the prevalence of Eimeria spp. in semidomecticated reindeer in Mongolia. Assessments of eimeria parasitism among these reindeers were based on fecal examination and morphological identification of coccidian oocysts. Individual fecal samples collected from the reindeer were examined using modified Wisconsin and McMaster methods. Eimeria oocysts were detected in 57.37 % and identified Eimeria mayeri, Eimeria tarandina from reindeer in Mongolia.Цаа буганаас Eimeria Spp. илрүүлсэн дүнЦаа буга (Rangifer tarandus, Linnaeus, 1758) Хөвсгөл аймгийн Цагааннуур сумын нутагт тархжээ. Энэхүү судалгааны хүрээнд бид гэрийн тэжээвэр цаа бугын сүрэгт Eimeria spp. төрлийн эгэл биетний тархалтыг тогтоох зорилго тавин ажиллалаа. Кокцидын төрөл, зүйлийг бичил харуураар шинжилж хэлбэр зүйг үндэслэн таних түлхүүрийг ашиглан тодорхойлов.Баасны сорьц тус бүрийг боловсронгуй болгосон Wisconsin болон McMaster нарын нийтэд хэрэглэгддэг аргаар шинжлэв.  Бидний шинжилсэн дээжний 57.37 % (35/61) нь Eimeria spp. ооцистээр халдварласан байв. Цаа  буганд  Eimeria mayeri, Eimeria tarandina  зүйлийн кокцидоз үүсгэгч тархсан байна. Түлхүүр үг: кокцид, баасны сорьц, сахарын ханасан уусмал, хөвүүлэх арга