Cell culture model vaccine trial against sheep pox (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The purpose of this study was to establish and evaluate the cell culture model vaccine produced in our situation through inoculation of Russian VNIIZJ sheep pox vaccine strain to Vero cells and challenge of target animals.  The TCID50/ml of the model vaccine strain was 103.1 and the ID50/ml of the challenge strain Stravropolskii was 103.15respectively. The virulence of the model vaccine was evaluated in laboratory mice and it was safe. Total 75% of the vaccinated sheep were survived at 6-months post injecttion, while 50% of the vaccinated sheep were survived at 9-12 months’ post injection. It shows this model vaccine protected at certain level against sheep pox, and further studies are required to improve it. Хонины цэцэг өвчний эсийн өсгөвөрт вакцины загвар бэлтгэн туршсан дүнБидний судалгааны ажлын зорилго өөрийн орны нөхцөлд хонины цэцэг өвчний эсийн өсгөвөрт вакцины загвар гарган авах байсан бөгөөд энэ ажлын хүрээнд ОХУ-ын ВНИИЗЖ хонины цэцэг өвчний омгийг Vero эсийн өсгөвөрт өсгөвөрлөн хонинд амь сорил тавих замаар шалгасан болно. Вакцины загварт хэрэглэсэн вирусын эс эмгэгшүүлэх тун 103.1 TCID50/мл харин амь сорилд ашиглах өндөр хоруу чанартай хонины цэцгийн Ставропольский амьд омгийн өвчлүүлэх тун 103.15 ӨТ50/мл байлаа. Вакцины загварын хоруу чанарыг лабораторийн хулгана ашиглан шалган үзэхэд аюулгүй байв. Вакцины загварын идэвхит чанарыг нийт 4 хонинд амь сорил тавьж шалган үзэхэд вакцины загвар таригдсанаас хойш 6 сарын дараа 75% хамгаалж, харин 9 болон 12 сар дээрээ 50% хамгаалж байгаа нь энэ вакцины загвар хонины цэцэг өвчнөөс тодорхой хэмжээнд хамгаалах идэвхитэй байгааг харуулж байна. Цаашид энэ вакцины загварыг илүү боловсруулах шаардлагатай байна.Түлхүүр үг: Vero эс, амьд вирус, вакцин, хонь