(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2022)
Research on the use of liposomes as a carrier of bio-active compounds has been carried out extensively due to that liposome-carried drugs have more than 80% activity in reaching target cells. In this study, we conducted research on the possibility of using phospholipids to convert oil and water-insoluble compounds with biological activities into water-based compounds. This will allow to introduce the advancements in liposomal delivery of medicinal products practice of human medicine to the veterinary medicine as a promising approach. We prepared liposome extract from egg yolk, then 0.5 ml of 5% potassium-iodine and 0.3 g of cur cumin were transported to the liposome by ultra-sonication method. The measurements of an electron microscope at 500 nm indicate that a spherical phospholipids were formed successfully. As a result of FT-IR spectrophotometry, functional groups of fatty acids were detected at 3400 cm-1, C-H at 2973 cm-1, C=O at 1730 cm-1, and C-O at 1220 cm-1. The ratio of saturated and unsaturated fatty acids by gas chromatography (GC/MS) was 60.44% and 37.91% in white eggs, while 39.41% and 62.02% in brown eggs, respectively. Биологийн идэвхтэй нэгдлийг липосом ашиглан зөөвөрлөх боломж Хураангуй Липосомыг био-идэвхит нэгдлийн зөөвөрлөгч болгон ашиглах судалгаа өргөнөөр хийгдэж, шахмал эмийн үйлчлэх идэвх 20%, тарилга 70%-ийн идэвхтэй байдаг бол липосомоор зөөвөрлөгдсөн тэдгээр нэгдлийн бай эсэд хүрч очин 80-аас дээш хувийн идэвх үзүүлдэг байна. Бид энэхүү судалгаагаар липосом ашиглан тосон суурьт болон усанд уусдаггүй биологийн идэвхтэй нэгдлүүдийг зөөвөрлөх боломжийг судаллаа. Ингэснээр хүн эмнэлгийн анагаах ухаанд нэвтрээд буй липосом ашиглах аргыг мал эмнэлгийн хэрэглээнд нэвтрүүлэх боломж нээгдэх юм. Туршилтанд 0.5 мл 5%-ын кали-иодын тос ашиглан липосомоор зөөвөрлөх туршилтыг явуулахад уусмал нэгэн жигд хөөсөрсөн бол 0.3 г куркумин хуурай бодисны хувьд тунадас бага үүсгэж байсан нь липосомоор зөөвөрлөгдөх боломжтойг харуулж байна. Бүтцийн анализ хийсэн FT-IR спектрофотометрийн үр дүнд 3400 см-1 утганд –ОН групп, 2973 см-1 утганд С-Н, 1730 см-1 утганд С=О, 1220 см-1 утганд С-О тосны хүчлийн функциональ бүлгүүд илэрсэн. Электрон микроскопын 500 нм хэмжилтэд фосфолипид бөмбөлөг үүссэн нь липосом мөн болохыг илтгэж байна. Масс спектрийн хийн хроматографийн (GC/MS) аргаар ханасан болон ханаагүй тосны хүчлийн харьцааг тодорхойлоход цагаан өндгөнд 60.44% ба 37.91%, бор өндгөнд 39.41% ба 62.02% тус тус байв. Таньцын туршилтаар биологийн идэвхит нэгдлийг тээвэрлэх боломжтой нь тогтоогдлоо. Түлхүүр үг: Өндөгний шар, фосфолипид, липосом, тосон суурьт нэгдэл, куркумин