(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2020)
The physico-mechanical properties of the seeds of the small-seeded plant, camelina sativa, were determined. The groove disc-shaped seed metering designed to depend on the physical and mechanical properties of the seed. The seed volume weight 674.5 ± 6.8 g, the absolute seed weight was 1.24 ± 0.09 g. The newly invented groove disc-shaped seed metering was tested on the laboratory device where mounted SZP-3.6 with conveyor belt and while customized speed of the metering shaft and of the tooth height, with a total number of 15 measurements on each tooth. The test results were processed by STATISTICA. It suggested the highest quality of feed index by modified toothed seed disk to be m= 3.75gr at disk tooth height of h=2mm, and disk speed at n=13r/min. Камелина сативагийн үрийн физик-механик шинж чанар болон зохион бүтээсэн үрлэх аппаратын ажиллах горимыг лабораторийн туршилтаар тодорхойлсон дүн Жижиг үрт тосны ургамал камелина сативагийн (Сamelina sativa) үрийн физик-механикийн шинж чанарыг тодорхойлон ховил бүхий диск хэлбэрийн катушкан үрлэх аппаратыг үрийн физик механик шинж чанараас нь хамааруулна зохион бүтээж туршив. Лабораторийн туршилтаар үр унасан эгнээний уртын дагуух үрийн жигд бус тархалт, дискний ховилын өндөр, катушкийн эргэлтийн давтамжаар катушкаар гарах үрийн хэмжээг тогтооход эзлэхүүн жин 674,5±6,8гр, 1000 ширхэг үрийн жин 1,24±0,09 гр байв. Шинээр зохион бүтээсэн ховил бүхий дискэн үрлэх аппаратыг лабораторийн төхөөрөмж болох туузан дамжуулгатай СЗП-3.6 үрлүүрийн хэсэгт угсарч катушкын эргэлтийн давтамж, дискний шүдний өндрийг мм байхаар өөрчлөн хэмжилтийг шүд тус бүр дээр 5 давталттай 15 удаагийн хэмжилт авч явуулж үр дүнг STATISTICA програмаар боловсруулав. Оновчлолын үр дүнгээр катушкын шүдний өндөр 2 мм, эргэлтийн давтамж n=13 эрг/мин байхад катушкаар хамагдаж гарах үрийн хэмжээ m=3,75 гр байх зохистой параметрүүд тогтоогдсон. Түлхүүр үг: үрийн физик-механикийн шинж, ховил бүхий дискэн үрлэх аппарат, үрийн хоолой, үр чиглүүлэгч