Considering some terms in the terminology standard from the perspective of word formation and meaning (Mongolian Journal of Applied Linguistics, 2024)
This article examines compound terms and terms with synonymous meanings, based on the corpus with 10,387 terms and definitions from 85 standards compiled by the Institute of Language and Literature at the Mongolian Academy of Sciences and the Office of the National Council for Language Policy. The study investigates compound terms from the perspective of word structure, focusing on examples with the suffix "-n" for clarification, rather than analyzing their type, composition, or frequency. Additionally, terms with synonymous meanings are compared to the concepts and definitions they represent. The analysis shows that a single concept is often expressed multiple times across the terminology standards. Furthermore, compound terms with synonymous meanings, representing either coordinate concepts or similar superordinate concepts, can be simplified into simpler terms in some examples.Нэр томьёоны стандарт дахь зарим нэр томьёог үг бүтэх ёс, утгын талаас авч үзэх ньХураангуй: Энэхүү өгүүлэлд ШУА-ийн Хэл зохиолын хүрээлэн, Хэлний бодлогын үндэсний зөвлөлийн Ажлын албатай хамтран бүрдүүлсэн 85 стандартын 10387 нэр томьёо, тодорхойлолт бүхий хөмрөгт тулгуурлан, нийлэмж нэр томьёо, ойролцоо утгатай нэр томьёог задлан шинжлэв. Нийлэмж нэр томьёог хэв шинж, бүрэлдэхүүн, давтамжийн талаас бус тодотгох үүргээр хэрэглэгдэж буй “-н” нөхцөлтэй цөөн нэр томьёогоор жишээлэн, нийлмэл үгийн бүтцийн үүднээс ажиглав. Мөн ойролцоо утгатай нэр томьёог тухайн илэрхийлж буй ухагдахуун, тодорхойлолттой нь харьцуулж үзлээ. Нэр томьёоны стандартын хөмрөг дэх ойролцоо утгатай нэр томьёоны ухагдахуун, тодорхойлолтыг задлан шинжлэхэд нэг ухагдахууныг давтан илэрхийлсэн зүйл ажиглагдаж байна. Мөн дээд ухагдахуун нь ижил, зэрэгцээ ухагдахууныг илэрхийлсэн ойролцоо утгатай нийлэмж нэр томьёог энгийн нэр томьёо (дан үг)-оор оноох тухай жишээ татан тайлбарлалаа.Түлхүүр үг: нэр томьёоны стандарт, нэр томьёо, ухагдахуун, үгийн сан, үг бүтэх ёс, зэрэгцээ ухагдахуун, ойролцоо утга, ойролцоо утгатай нэр томьёо