The Formation of Rotational Connection in Cyrillic Spelling Rules - Namsrai, Davaasuren (Mongolian Journal of Applied Linguistics, 2025)
One of the pieces of evidence that the Cyrillic orthography constitutes a coherent system is the internal and external integration of its rules. During the application of these spelling rules, a unique pattern was observed: when certain rules were taught, other related rules were repeated. The research shows that when one grammatical rule is introduced, related rules are repeated 2–6 times, forming a kind of rotational connection” between them. This pattern demonstrates that spelling is not merely a “collection of a few rules,” but rather a complex, interconnected system. Кирилл бичгийн зөв бичих дүрмүүдэд эргэх холбоо үүсэх нь Хураангуй: Кирилл бичгийн зөв бичих дүрэм нь харилцан уялдаа бүхий тогтолцоо болохыг зөв бичих дүрмүүдийн хооронд үүсэх гадаад, дотоод интеграц баталж байна. Зөв бичих дүрмийг ийнхүү интеграцчилан таниулах явцад зарим дүрмийг заахад бусад дүрэм дахин давтагдах өвөрмөц зүй тогтол ажиглагдсан юм. Үүнийг “зөв бичих дүрэмд үүсэх эргэх холбоо” гэж нэрлэсэн бөгөөд энэ нь хэлний жишээгээр нотлогдож байна. Энэхүү өвөрмөц зүй тогтол нь зөв бичих дүрэм бол “цөөн хэдэн дүрмийн цуглуулга” биш, нарийн уялдаа холбоо бүхий тогтолцоо болохыг баталж байна. Түлхүүр үг: хэл, тогтолцоо, зөв бичих дүрэм, давтамж, уялдаа, эргэх холбоо