(untitled) (Mongolian Journal of Applied Linguistics, 2024)
The article focuses on compound terms formed with connective affixes, which are the most frequently used in the Mongolian term formation. Analyzing the constituents of these terms, 3,441 (33.1%) out of 10,387 terms from 85 standards consist of two components, 2,611 (25.14%) have three components, and 1,446 (13.92%) include four components. Terms with 10-12 components make up 0.19% of the total. Among these, 3,243 are noun-compound terms, with 1,447 being connected by the genitive case, accounting for 42% of the noun-compound terms. This analysis highlights the importance of reducing the use of overly long terms and those with incorrect grammatical forms in standardized terminology. Стандарт дахь найрсан нийлэмж нэр томьёоны бүтэц, харьцаа Хураангуй: Энэ өгүүллээр бид монгол хэлний нэр томьёо бүтээхэд хамгийн өндөр давтамжтай байдаг угсруулах холбоогоор бүтсэн нийлэмж үгийн хэлбэр болох нөхцөлөөр холбогдож бүтсэн нийлэмж нэр томьёог судлан үзэв. Эдгээр нэр томьёог бүрэлдүүлэгчийн үүднээс авч үзвэл бидний судалгааны хэрэглэгдэхүүн болгон авсан 85 стандартын 10387 нэр томьёоны 3441 нь хоёр бүрэлдүүлэгчтэй нэр томьёо эзэлж байгаа нь 33,1%, гурван бүрэлдүүлэгчтэй нь 2611 буюу 25.14%, дөрвөн бүрэлдүүлэгчтэй нь 1446 буюу 13.92 % гэхчлэн 10-12 үгтэй нэр томьёо байх бөгөөд тэдгээр нь 0,19%-ийг эзэлж байна. Үүнээс нэрийн нийлэмж нэр томьёо нь 3243 байгаа бөгөөд харьяалахын тийн ялгалаар холбогдсон нь 1447 байгаа нь нэрийн нийлэмж нэр томьёоны 42 %-ийг эзэлж байна. Энэ стандартчилсан нэр томьёонд хэт урт, буруу хэл зүйн хэлбэр залгаж үүссэн нэр томьёо байгааг цаашид хязгаарлах нь зүйтэй. Түлхүүр үг: стандарт, найрсан нийлмэл нэр томьёо, бүтэц, харьяалахын тийн ялгал