A study of the ability of dance sport athletes to perform music and movement - Damdinsuren, Batsaikhan (Lavai - International Journal of Education, 2022)
Mongolia is a strong contender in the world dancesport contests. Dancesport team /formation/ contest is a unique kind of team sport where 16 athletes perform a set of 5 dance compositions continuously for 06:00 minutes with a well-organized movement and high level of technical skills on a specially prepared dance floor. There are 4 main indicators and 12 criteria for judging a dancesport formation. As our team's athletes do not have enough musical movement, we have set a goal to have a training system that identifies and constantly monitors it. In the planning of training for athletes on a scientific basis, the results of the study were confirmed by conducting experiments to test the compatibility of music and movement with Latin Cha-Cha dance exercises and to teach and train the skills of listening to and understanding of the music. The study was conducted in 2021 in two phases involving 33 athletes of the Star formation team. Бүжгийн спортын тамирчдын хөгжим хөдөлгөөнийг нийцүүлэн гүйцэтгэх чадварыг судалсан нь Хураангуй: Монгол улс (МУ) бүжгийн спортын багийн төрлөөр дэлхийн тавцанд хүчтэй өрсөлдөгчийн нэгд зүй ёсоор тооцогддог. Тусгай зассан талбайд 16 тамирчин хөгжмийн аянд жигд цэгцтэй, хөдөлгөөнөөр бүжгийн зохиомжийн утга санааг техник ур чадварын өндөр түвшинд 06:00 минутын турш тасралтгүй 5 бүжгийн цогц зохиомжийг гүйцэтгэдэг багийн спортын өвөрмөц нэг төрөл юм. Бүжгийн спортын формэйшн /багийн/ төрөлд үндсэн дөрвөн үзүүлэлт 12 шалгуур үнэлгээнээс хөгжим хөдөлгөөний нийцэл нь монголын багийн тамирчдын хувьд хангалтгүй байгаа учраас түүнийг тодорхойлж тогтмол хянаж сайжруулах системтэй болгох зорилго дэвшүүлсэн. Баг тамирчдад шинжлэх ухааны үндэслэлтэйгээр бэлтгэлжилтийн төлөвлөлтөд хөгжим хөдөлгөөний нийцлийг Латин ча-ча бүжгийн дасгалын техникээр, ур чадварыг хөгжим сонсох, ойлгох, тооллого, хөдөлгөөнөө хөгжимд удирдах чадварын 3 түвшинд шалгаж, сургах туршилт зохион байгуулан судалгааны үр дүнг батлан гаргасан. Судалгаанд Стар багийн 33 тамирчдыг хамруулан 2021 онд 2 үе шаттайгаар зохион байгуулсан. Туршилтын үр дүнгээс хөгжим сонсох чадвар, хэмнэлийн мэдрэмж, хөгжим хөдөлгөөний нийцэл ур чадварын тоон үзүүлэлтүүдийн хоорондын статистикийн ач холбогдолтой олон хамаарлын талаарх таамаглалууд батлагдсан. Туршилтаас хөгжим хөдөлгөөний нийцлийн үнэлгээг чанар болон тоон үзүүлэлтээр хянаж, багийн ур чадварын ахицыг тодорхойлохоос гадна амжилт ахих боломж харагдаж байна. Түлхүүр үг: Бүжгийн спорт, багийн төрөл /формэйшн/, шүүлтийн үнэлгээ