Using Mind Maps in Design Technology Teaching Methodology-1 Course - Gombojav, Chuluunaa (Lavai - International Journal of Education, 2022)
Mind mapping is a learning technique that uses a non-linear approach in order to motivate learner’s mental activity. It also encourages students to think and explore concepts using visual-spatial relationships flowing from a central theme to peripheral branches which can be inter-related. A total of 59 second-year students of the Design Technology Teacher Program at Mongolian National University of Education (MNUE) participated in this study. The participants created paper based mind maps for certain subjects in Design and Technology Education. The obtained results demonstrated that the mind mapping tools play an important role in lesson plan developing activities, and participants generally had positive opinions and reported that mind maps are beneficial and useful tools in reinforcing, assessing, and visualizing learning in general, and making lessons more entertaining and easy to understand. “Дизайн технологи заах арга зүй” хичээлд оюуны зураглалын аргыг хэрэглэж туршсан нь Хураангуй Суралцагчдын бүтээлч сэтгэлгээг хөгжүүлэхэд оюуны үйлийг идэвхжүүлэх, хичээлийн оновчтой арга, хэлбэрүүд маш чухал үүрэгтэй. Оюуны зураглал нь ойлголт, мэдээллийг шаталсан эрэмбийн дагуу зураглаж, тэдгээрийн хоорондын холбоог бий болгох замаар тархины чадавхыг нээх график хэрэгсэл бөгөөд ингэснээр бүтээлч, зохион байгуулалттай, шинэ сэтгэлгээний бүтцийг бий болгоход тусалдаг. МУБИС-ийн Дизайн технологийн багш мэргэжлээр суралцаж буй II курсийн 59 оюутанд “Дизайн технологи заах арга зүй-1” хичээлийн хүрээнд туршилт судалгааг явуулсан. Оюутнууд дизайн технологийн хичээлийн нэг ангийн, бүлэг сэдвийн, нэгж болон ээлжит хичээлийн агуулгаар оюуны зураглал хийж хоорондын залгамж холбоо, хэрэглээг илрүүлэх, түүнд тулгуурлаж жилийн төлөвлөлт, нэгж, ээлжит хичээлийн хөтөлбөр боловсруулах даалгавар гүйцэтгэсэн. Оюуны зураглалын арга нь оюутнууд хөтөлбөрийн агуулгыг нарийвчлан судлах, хичээлээр хийлгэх дадлага ажил, даалгаврыг оновчтой төлөвлөх, боловсруулах, хичээлийн хэрэглэгдэхүүнийг төлөвлөх, үнэлгээний арга зүйг боловсруулах зэрэг хөтөлбөрийн бүх элементүүдийг нэг зэрэг бүрэн зураглалаар харж, төлөвлөх, боловсруулахад нь дэмжлэг болж чадаж байна. Түлхүүр үг: Бүтээлч сэтгэлгээ, оюуны зураглалын арга, нэгж хичээлийн хөтөлбөр