Хятад-Монголын ашигт малтмалын хамтын ажиллагааны геополитик, гео-эдийн засгийн ач холбогдлын тухай (Journal of International Studies, 2015)
Монгол Улсын эдийн засгийн хөгжлийн хамгийн давуу тал нь ашигт малтмалын асар их нөөц юм. Монгол Улс уул уурхайн салбараа түшиглэн улсаа хөгжүүлэх бодлого хэрэгжүүлж буй бол Хятад улс эрдэс баялаг, эрчим хүчний эрэлт хэрэгцээгээр дэлхийн хамгийн том орон болоод байна. Одоогоор хотжилт, үйлдвэржилтийн дунд шатанд оршиж, ирээдүйн нэлээд урт хугацаанд энэхүү статусаа хэвээр хадгалахын зэрэгцээ эрчим хүчний аюулгүй байдлаа олон талтай болгох, “Гадаадад гарах” стратеги хэрэгжүүлж байна. Иймээс хоёр талын эдийн засаг, худалдааны хамтын ажиллагааны гол салбар нь нэгэнт уул уурхай, дэд бүтэц, санхүүгийн хамтын ажиллагаа болсон бөгөөд “Гурвыг уялдуулан цогцоор ахиулах” зарчмын үе шатанд шилжээд байна. Сүүлийн үед хоёр улс тус тусдаа “Торгоны замын эдийн засгийн бүс” стратеги, “Талын зам” санаачилга дэвшүүлж хэрэгжүүлснээр, хоёр талын тус салбар дахь хамтын ажиллагаанд нэн иx боломж, хамтрах тавцаныг бий болгов. Ийнхүү Хятад-Монголын ашигт малтмалын хамтын ажиллагааны геополитик, гео-эдийн засгийн ач холбогдол дараах 4 чиглэлээр тодорхойлогдож байна. Үүнд: 1. Хятад-Монголын түшилцсэн маягийн геостратегийн хамтын нийгэмлэгийг бий болгоход таатай. 2. “Xойд зүгийн” хамгийн ойр дөхөм нөөц баялгийн нийлүүлэлтийн түнштэй болно. 3. Тогтвортой, дөхөм дамжин өнгөрөх тээвэр, логистик худалдааны коридорыг бий болгоно. 4. Бүс нутгийн интеграцийн механизм бүрдэх үйл явцыг ахиулна. The Geopolitical and Economic significance of Sino-Mongolian Mining CooperationAbstract: In Mongolia, the rich mineral resources is the biggest advantage of its economic development. Mongolia based on this, implementing the policy of developing the country by relying on mining. China has the greatest needs of energy and resources in the world, and, China is currently in the middle stage of urbanization and industrialization. In the future for a long period of time will still maintain a demand for energy and resources. Based on this, it implements the diversification of the national energy security and “going out” strategy. Therefore, it have been confirmed as early as in 2003, when President Hu Jintao visit to Mongolia, key areas of bilateral economic and trade cooperation are mineral resources development and infrastructure construction. With the further promotion of the bilateral relations between China and Mongolia, key areas of bilateral economic and trade cooperation has been extended to the mineral resourcesdevelopment, infrastructure construction and financial cooperation, Trinity, co-ordinate to promotion stage in principle. Recently, the two countries were put forward "the Silk Road Economic Zone national strategy” road of the grassland “proposal, to build a broader platform for cooperation in the bilateral fields. The significance of Sino-Mongolian cooperation in the geopolitical and economic field: 1) to construct Sino-Mongolia mutual dependent geo-strategic community. 2) to build the nearest resource supply “to the north”. 3) build a stable and convenient transit transport and logistics trade channel. 4) to promote regional integration processes.Keywords: Sino-Mongolia, mineral cooperation, geopolitics, significance