Монгол Улс, ХБНГУ-ын өнөө үеийн харилцаанд Төв ба Зүүн Азийн хүчин зүйл нөлөөлж байна уу? (Journal of International Studies, 2014)
Өнөө үеийн буюу 1990-ээд оноос xoйших үеийн Монгол Улс, Холбооны Бүгд Найрамдах Герман Улс (ХБНГУ)-ын харилцааг судлан үзэхэд тус хоёр орны харилцааг ахиулан хөгжүүлэхэд олон хүчин зүйл, бодлого сонирхол дорвитой нөлөөлөл үзүүлсээр иржээ. Үүнээс ялангуяа Төв ба 3үүн Азийн хүчин зүйл нь 1992 оноос хойш Монгол-Германы харилцаанд үндсэн суурь дэвсгэр байдлаар байнгын тaaтaй нөлөө үзүүлж байна.Энэ нь нэг талаас Төв ба Зүүн хойд Азийн бүс нутагт тогтвортой байдал, хамтын ажиллагааг нэмэгдүүлэх гэсэн Монгол Улсын идэвхтэй байр суурь, бодит үйлдэл, цаана өөрт нь хадгалагдаж буй ихээхэн боломж, нөгөө талаас энэхүү боломжийг ашиглан Төв ба 3үүн Азид тогтвортой байдал, харилцан ойлголцлыг бэхжүүлэх гэсэн ХБНГУ-ын бодлого харилцан нийцсэнээр 1990-ээд оноос хойших Монгол-Германы харилцаанд эерэг нөлөө үзүүлж буй нэгэн хүчин зүйл болж байна.Do Central and Northeast Asian Factors Influence the Current Relationship between Mongolia and the Federal Republic of Germany?According to my research about relations between Mongolia and Germany after the 1990 s. there are many factors, policies and interests that have influenced the two countries relationship development.In particular, Central and East Asian factors have had positive impacts and have become the basis of the relationship between Germany and Mongolia since 1992.Mongolia's initiative effort and activities to improve stability and cooperation in Central and Northeast Asia and Germany’s policy of strengthening its stable relations and mutual agreements in this area have met and positively influenced the relationship between Mongolia and Germany since the 1990's.