U.S.-China trade war and its impact on the world economy (Journal of International Studies, 2020)
Republican candidate Donald J. Trump, who ran in the 2016 US presidential elections with a slogan “Make America Great Again” defined his foreign policy as “America First”. He set out to balance the long-running deficit of the United States, which led to the US-China trade war. The war not only affected the economies of Washington and Beijing but also it had a devastating effect on the world economy. The first part of the article discusses the concept of a trade war, while the second part analyzes the origins, causes, and course of the trade war between the United States and China, and the trade agreement between the two countries that have temporarily stopped the trade war. At the end of the article, the positive and negative implications of the US-China trade war on the economies of both countries and the global economy will be reviewed.АНУ-БНХАУ-ын худалдааны дайн, дэлхийн эдийн засагт үзүүлсэн нөлөөХураангуй: АНУ-ын Ерөнхийлөгчийн 2016 оны сонгуульд “Америкийг дахин агуу болгоё” гэсэн мөрийн хөтөлбөртэй оролцсон Д.Трамп ялалт байгуулж, өөрийн гадаад бодлогыг “Америкийг эн тэргүүнд тавих” хэмээн тодорхойлсон юм. Улмаар тэрээр олон жилийн туршид асар их алдагдалтай явж ирсэн Америкийн гадаад худалдааны балансыг тэнцвэржүүлэх зорилт дэвшүүлсэн нь АНУ- БНХАУ-ын худалдааны дайн гарахад нөлөөлсөн. Энэ дайн нь Вашингтон, Бээжингийн эдийн засагт нөлөөлөөд зогсохгүй дэлхийн эдийн засгийг доргилтонд оруулаад байна.Толилуулан буй өгүүллийн эхний хэсэгт худалдааны дайны тухай ойлголтыг авч үзэх бол хоёрдугаар хэсэгт АНУ-БНХАУ-ын хооронд өрнөсөн худалдааны дайны үүсэл, шалтгаан, өрнөл, энэ дайныг түр зогсоогоод байгаа хоёр улсын худалдааны хэлэлцээрт дүн шинжилгээ хийнэ. Өгүүллийн төгсгөлд, АНУ-БНХАУ-ын худалдааны дайн нь хоёр улсын эдийн засагт төдийгүй дэлхийн эдийн засагт үзүүлсэн эерэг, сөрөг нөлөөлийн талаар дүн шинжилгээ хийсэн болно.Түлхүүр үгс: АНУ, БНХАУ, худалдааны дайн, дэлхийн эдийн засаг, тариф