(untitled) (Journal of International Studies, 2026)
China remains the world’s largest coal producer, consumer, and importer, while Mongolia, relying on its geographical proximity and abundant reserves, has become one of China’s major suppliers of coking coal. This study examines the current state of Mongolia-China coal trade, export indicators, infrastructure development, logistical challenges, tariff policy, and long-term cooperation mechanisms. It also seeks to analyze the opportunities arising from bilateral economic cooperation, logistical barriers, and risks associated with the global energy transition. The findings suggest that Mongolia’s future competitiveness in China’s coal market will depend not only on its natural resources, but also on transport efficiency, the optimal organization of infrastructure, coherence in trade policy, and the development of value-added production. Монгол-Хятадын нүүрсний худалдаа: Боломж, сорилт Хураангуй: БНХАУ нь дэлхийн хамгийн том нүүрс үйлдвэрлэгч, хэрэглэгч, импортлогч орон хэвээр байгаа бол Монгол Улс газарзүйн ойр байршил болон арвин нөөцдөө тулгуурлан БНХАУ-ын коксжих нүүрсний томоохон нийлүүлэгчдийн нэг болсон. Энэхүү судалгаанд Монгол-Хятадын нүүрсний худалдааны өнөөгийн байдал, экспортын үзүүлэлт, дэд бүтцийн хөгжил, логистикийн хүндрэл, тарифын бодлого болон урт хугацааны хамтын ажиллагааны механизмыг авч үзэв. Мөн хоёр талын эдийн засгийн хамтын ажиллагаанаас үүсэх боломжууд, логистикийн саад бэрхшээл, дэлхийн эрчим хүчний шилжилттэй холбоотой эрсдэлийг шинжилэхийг хичээсэн болно. Судалгааны үр дүнгээс үзэхэд Монгол Улсын БНХАУ-ын нүүрсний зах зээл дэх ирээдүйн өрсөлдөх чадвар нь зөвхөн байгалийн нөөцөөс гадна тээврийн үр ашиг, дэд бүтцийн оновчтой зохион байгуулалт, худалдааны бодлогын уялдаа болон нэмүү өртөг шингэсэн үйлдвэрлэлийн хөгжлөөс ихээхэн хамаарах төлөвтэй байна. Түлхүүр үгс: Монгол Улс, БНХАУ, нүүрсний худалдаа, логистик, төмөр замын дэд бүтэц, экспортын өрсөлдөх чадвар, татварын бодлого