(untitled) (Journal of International Studies, 2015)
Аливаа улсын гадаад бодлого нь тодорхой бодит нөхцлүүдээс хамааран бүрэлдэн бий болдог. Тухайлбал, түүхэн хөгжил, газарзүйн байршил, улс төр, эдийн засаг, соёл, шашин гэх мэт. Эдгээрийн үндсэн дээр улсуудын үндэсний ашиг сонирхол тогтож байдаг бөгөөд олон улсын харилцааны нөхцөл байдал, агуулга өөрчлөгдөхийн хэрээр улс гүрний гадаад бодлогын өнгө аяс хувирч, шинэчлэгдэж байдаг. Гэвч үндэстэн улсын гадаад бодлогын залгамж шинж чанар хадгалагдан, олон зууны турш өөрийн онцлог байдлыг хадгалсаар байдаг. Үүний тод жишээ нь Оросын гадаад бодлого, дипломат ажиллагааны үүсэл, түүхэн хөгжил, түүний чиглэл, бүтэц зохион байгуулалт зэрэг юм. Оросын хаадын нэг нь “Орос орон бол үндэстэн улс бус дэлхийн нэг хэсэг” хэмээн тодорхойлсон нь Оросын газарзүйн болон соёл иргэншлүүдийн огтлолцол дахь байршлын онцлогийг давхар харуулж байна. English Title: Russian Diplomat Service DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i2.392