(untitled) (Journal of International Studies, 2023)
Since 1990, Mongolia has been moving from a planned economy to a market economy, revolutionizing social order, and adopting democratic methods for more than 30 years. During this period, dozens of studies on the social, economic and political development of Mongolia made specific assessments and conclusions. The articles are aimed at Mongolia’s development, characteristics, and participation in the Belt and Road Initiative, which is launched by the People’s Republic of China, its advantages, the impact on the current state of Mongolia’s society, and the obstacles it faces. The paper presents the results of research divided into four main groups: common ground, cause-effect, solution-effect and conclusion. “Нэг бүс Нэг зам” санаачилга ба Монгол Улс: Шинжээчдийн судалгааны үр дүн Хураангуй: Монгол Улс 1990 онд төлөвлөгөөт эдийн засгаас зах зээлийн эдийн засаг руу шилжих үйл явц өрнөж нийгмийн тогтолцоо эрс өөрчлөгдсөн тухайн үеэс хойш ардчиллын замыг сонгон хөгжөөд гуч гаруй жилийн хугацааг туулж өнгөрөөв. Энэ хугацаанд Монгол Улсын нийгэм, эдийн засаг, улс төрийн хөгжлийн талаарх олон арван судалгаанд тодорхой үнэлэлт, дүгнэлтүүдийг хийж ирсэн нь бий. Энд танилцуулж буй өгүүллийн хувьд Монгол Улсын хөгжил, онцлогийн талаар, мөн БНХАУ-ын санаачилгаар өрнөж буй “Бүс ба зам санаачилга”-д Монгол Улс хэрхэн оролцох, түүний үр өгөөж, нийгмийн өнөөгийн амьдралд хэрхэн тусгалаа олж буй хийгээд өмнө тулгарч буй саад бэрхшээл, гарц шийдлийг тодруулахыг зорив. Энэхүү өгүүллийг ерөнхий үндэслэл, нөхцөл байдал-шалтгаан, гарц-шийдэл ба дүгнэлт гэсэн дөрвөн үндсэн багцад ангилан судалгааны үр дүнг танилцуулж байна. Түлхүүр үгс: Монгол Улс, БНХАУ, Бүс ба зам санаачилга, шинжээчид, уламжлал, үнэлгээ