(untitled) (Journal of International Studies, 2021)
Since the 18th National Congress of the Communist Party of China (CPC), the CPC has entered a new stage of innovation in diplomatic theory and practice, forming Xi Jinping Thought on Diplomacy, which will continue to guide China’s major-country diplomacy in the new era. The new diplomatic strategy of the new Chinese government led by Xi Jinping has three features. First, it hopes to actively build a new model of major-country relations. Second, it hopes to build a “destiny community of neighboring countries” diplomacy. Third, to look forward to building a new type of international relations in which win-win cooperation is the top priority of their foreign policy. In this article, I will introduce the new foreign policy adopted by China since the 18th National Congress of the Communist Party of China and the neighborhood diplomacy featuring amity, sincerity, mutual benefit and inclusiveness. In addition, it also describes the diplomatic relations between Mongolia and China from 2012 to 2021 and important events within the scope of cooperation between the two countries, especially the friendly stories of mutual support and assistance between China and Mongolia after the outbreak of COVID-19. ХКН-ын XVIII их хурлаас хойших Хятад улсын гадаад бодлогын шинэ үзэл санаа ба Монгол, Хятадын харилцаа Хураангуй: 2012 онд ХКН-ын XVIII их хурал хуралдаж, Ши Жиньпин засгийн эрх барьснаар Хятад улсад гадаад харилцааны шинэ үзэл санаа бүрэлдэн тогтож, тус улс цаашид өөрийн онцлог бүхий их гүрний гадаад бодлого баримтлах болно гэдгээ зарласан билээ. Ши Жиньпин-ээр төвлөсөн Хятадын төрийн удирдлагын гадаад бодлогын шинэ стратеги нэгд, их гүрний шинэ маягийн харилцааг бий болгохыг эрмэлзэж буй. Хоёрт, Хятад улс хөрш улс орнууд хоорондын гадаад харилцаанд өндөр ач холбогдол өгч буй. Гуравт, хамтран ажиллах, хамтдаа хожих хамтын ажиллагааг гол болгосон олон улсын шинэ маягийн харилцааг байгуулахыг эрмэлзэж буй зэрэг онцлогтой байна. Энэхүү өгүүлэлд ХКН-ын XVIII их хурлаас хойших Хятад улсын гадаад бодлогын шинэ үзэл санаа, тэр дундаа хөрш зэргэлдээ улс орнуудад хандан хэрэгжүүлж буй “Ойр дотно, чин сэтгэлийн, харилцан ашигтай, уужуу хүртээмжтэй байх” ба “Хүн төрөлхтний хувь заяаны цогц нэгдэл” хэмээх гадаад бодлогын ойлголтын талаар танилцуулж, 2012-2021 онд Монгол, Хятад хоёр улсын гадаад харилцаа, хамтын ажиллагааны хүрээнд болсон үйл явдал, тэр дундаа аюулт цар тахлын эсрэг хамтдаа тэмцсэн хийгээд хоёр талын харилцан бие биедээ тусалж дэмжиж ирсэн түүхүүдийг өгүүлнэ. Түлхүүр үгс: Хятад улсын гадаад бодлого, Ши Жиньпин, XVIII их хурал, хувь заяаны цогц нэгдэл, Монгол, Хятадын харилцаа