(untitled) (Journal of International Studies, 2013)
Алив соёлын хөгжлийн үйл явц нь тухайн төр улсын бүтцийн задрал болон улс төрийн дэглэмийн уналт буюу өөрчлөлтөөр тасран саатдаггүй. Тэр л жам ёсоор Орос орны соёлын хөгжил явагдаж байгаа онцлогтой. Нөгөөтэйгүүр өнөөгийн Орос орон маш олон үндэстэн ястнаас бүрэлддэг тул тухайн үндэстний өвөрмөц соёл үйлчилж хөгжиж байгаа учир нэгдмэл нэг соёлын тухай яриа байх ёсгүй. Үүгээрээ Орос орны соёлын хөгжлийн онцлог байгаа юм. Орос орны соёл сүүлийн арав гаруй жилийн турш тус улсын өнгөрсөн үеийн түүхтэй салшгүй холбоотой явж ирэв. Гэхдээ улс төр, эдийн засаг, нийгмийн өнөөгийн байдал төрх, нөхцөл боломж иргэдийн үзэл санаа, оюун сэтгэлгээнд мэдэгдэхүйц нөлөө үзүүлсэн учраас соёлын болон хүний хөгжлийн хүрээнд ч үлэмж нөлөөлсөн нь мэдээж юм. Хамгийн гол нь соёл урлагийн эрх чөлөө олж авсан явдал юм. Өөрөөр хэлбэл коммунист үзэл суртал, улс төрийн намын дарамт “боолчлолоос” чөлөөлөгдсөн явдал. Үүгээр Орос орны соёлын хөгжлийн өргөн дардан зам нээгдсэн бөгөөд түүний хөгжлийн хүчин зүйл нь хүний сайн сайхны үйл хэрэгт бодитой тус нэмэр болж байна. Russia: Human Development Policy and Cultural Development Factors The major wealth of any nation is its people. So the man must be in center of all development. For decades, the human development has focused on the economic growth. However, there is a high economic growth, and industrialized in any nation, eventually, the development experience of many countries indicates that there are still poverty and inequality. Therefore, the human development is not only the economic state but it is better to define that this is a complex policy of social system, individual’s living capacity and life ability as well. Hereinafter, I tried to write in this article how the cultural development will impact on the human development.