(untitled) (Journal of International Studies, 2020)
In the current era of the Fourth Industrial Revolution, digital revolution and digital transition based on artificial intelligence are expected to entirely change traditional industries and social life, while cyber security, the expansion of cyberspace, and the creation of cyberspace have become important issues. In this sense, it is important to examine how these issues are addressed by important players in international relations, and what positive, negative, direct and indirect impacts their policies would bring to Mongolia. In this regard, the article sheds a light on digital transition and digital development pursued by Germany which is one of the Mongolia’s important “third neighbors”, and its potential impact on Mongolia. ХБНГУ-ын цахим шилжилт, цахим хөгжлийн чиг баримжаа, түүний Монгол Улсад тусах нөлөө Хураангуй: Аж үйлдвэрийн дөрөвдүгээр хувьсгалын өнөөгийн эрин үед хиймэл оюун ухаанд тулгуурласан цахим хувьсгал, цахим шилжилттэй холбоотойгоор хүн төрөлхтөний уламжлалт аж үйлдвэр, нийгмийн амьдралын хэв маяг бүхэлдээ өөрчлөгдөх төлөвтэй байгаа төдийгүй цахим аюулгүй байдлаа хангах, кибер орон зайгаа тэлэх, кибер орон зайгаа бий болгох зэрэг асуудлууд чухлаар тавигдаж байна. Эдгээр асуудлыг дэлхийн бодлогод нөлөө бүхий улс орнууд хэрхэн авч үзэж, ямар бодлого явуулж буй нь Монгол Улсын хувьд эерэг сөрөг, шууд ба шууд бус ямар нөлөө үзүүлж болохыг судалж байх нь зүйтэй юм. Энэ үүднээс Монгол Улсын нэгэн чухал “гуравдагч хөрш”-ийн нэг болох ХБНГУ-ын цахим шилжилт, цахим хөгжлийн чиг баримжаа, түүний Монгол Улсад үзүүлэх нөлөөг судалж үзэв. Түлхүүр үгс: ХБНГУ, цахим шилжилт