(untitled) (Journal of International Studies, 2018)
Монгол Улс Япон улстай дипломат харилцаа тогтоосноос хойш 45 жилийн хугацаа улиран одлоо. Энэ харилцаа Хүйтэн дайны үе болон социалист системийн уналтаар Монгол Улс ардчилал, зах зээлийн тогтолцоонд шилжин цоо шинээр хөгжлийн гарааг эхэлсэн огцом хувьсал бүхий өвөрмөц түүхэн цаг хугацааны сорилтыг туулж, хамтын ажиллагаа өргөжив. Эдүгээ хоёр орны харилцаа Иж бүрэн түншлэлийн харилцаанаас Стратегийн түншлэл, Эдийн засгийн түншлэлийн түвшинд хүрч гүнзгийрэн хөгжиж байна. Эдийн засгийн түншлэлийн хамтын ажиллагаа, стратегийн түншлэлийн дунд хугацааны шинэ хөтөлбөрийн хэрэгжилт нь хоёр орны хамтын ажиллагааны өнөөгийн өргөн боломжийг бүтээлчээр ашиглаж Япон улсын дэлхийд хүлээн зөвшөөрөгдсөн тэргүүний технологи, ноу хау, шилдэг туршлага, менежментийг өөрийн онцлогт тохируулан нэвтрүүлэх, түүний үндсэн дээр үндэсний үйлдвэрлэлийг хөгжүүлж өрсөлдөх чадвараа дээшлүүлэх, эдийн засгийн бие даасан байдлыг бататгах, улс орныг авч явах үндэсний боловсон хүчнээ бэлтгэх зэрэг өргөн хүрээтэй бололцоог олгож байна.